Deser z egzotyczna nutą. Skuś się na chia – z mleczkiem kokosowym, kaki i liczi

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Wreszcie coś dla fanów egzotycznych słodkości. Ewa Olejniczak przygotowała w "halo tu polsat" smaczny i kremowy pudding, który zapewne podbije wasze serca. To prosta i szybka przekąska, którą zrobisz w mniej niż 30 minut.

Chia na mleczku koksowym z owocem kaki
Chia na mleczku koksowym z owocem kaki 123RF/PICSEL

Ewa Olniczak dodała do puddingu liczi oraz kaki. To tropikalne owoce, które doskonale komponują się z kremową konsystencją mleczka koksowego z chia.

Warto wiedzieć, że owoc kaki jest znany również jako persymona lub hurma wschodnia. Ma charakterystyczny wygląd - kształtem przypomina nieco spłaszczony pomidor lub dużą śliwkę.

Składniki i sposób przygotowania deseru z chia według przepisu Ewy Olejniczak

Składniki na cztery porcje:

  • 50 gramów nasion chia 
  • 400 mililitrów mleczka kokosowego
  • 1 paczka cukru z wanilią lub 1 laska wanilii
  • 20 gramów cukru trzcinowego
  • jeden owoc kaki
  • 8 sztuk liczi
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Na początek podgrzej mleczko kokosowe z połową ilości cukru oraz połową wanilii (cukru z wanilią) i dodaj do tego nasiona chia (nie gotuj ich). Podgrzany napój rozlej do pucharków i odstaw do wystygnięcia.

Na patelni podgrzej pozostałą część cukru, w momencie jak się roztopi, dodaj kilka łyżek wody oraz resztę wanilii. Obierz owoc kaki i pokrój go w grubą kostkę. Następnie dodaj go na patelnię do roztopionego cukru i chwile ze sobą podgrzej. Obierz liczi, wyjmij pestki, dodajemy do kaki i wymieszaj składniki (już ich nie podgrzewaj).

Mięte pokrój w cienkie paseczki i dodaj do owoców, a następnie wyłóż wszystkie składniki na wierzch wystudzonego wcześniej puddingu chia. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?