Cud-pralinki z resztek świątecznych ciast. Bajaderki Karoliny Stolarskiej-Bigos, czyli kuchnia zero waste w najsmaczniejszym wydaniu
To jeden z najbardziej znanych deserów zero waste w polskiej kuchni. Bajaderki powstały po to, by nie marnować świątecznych wypieków - i do dziś spełniają tę rolę doskonale. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos pokazuje, jak w kilka chwil zamienić resztki babki czy makowca w efektowne, czekoladowe pralinki. Wprost nie da się od nich oderwać!

Bajaderki z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 500 g gotowego ciasta (np. babka, makowiec)
- 2-3 łyzki mascarpone
- łyżka konfitury porzeczkowej (opcjonalnie)
- łyżka kremu czekoladowego, jak do kanapek
- 100 g mlecznej czekolady
- 125 ml mleka
- 200 g wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Ciasta pokrusz i wymieszaj w misce z mascarpone, kremem czekoladowym i dżemem na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę mascarpone, jeżeli zbyt lepka - dosyp więcej okruchów.
Z masy formuj pralinki wielkości orzecha włoskiego. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i połącz z mlekiem. Powstała polewa powinna być dość lejąca. Wiórki kokosowe lub orzechy wysyp na talerz. Bajaderki zanurz w polewie i dokładnie obtocz w dodatkach. Przed podaniem dobrze schłódź w lodówce.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu “halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






