Musowa tarta czekoladowa według Bogumiła Przybylaka - z ciepłymi wiśniami i... słonym akcentem
W tarcie Bogumiła Przybylaka czekoladowa masa o strukturze musu - powstała z połączenia dwóch rodzajów czekolady, żółtek i śmietanki - osadzona jest na prostym spodzie z kruchych ciastek i masła. Ostateczny charakter deseru buduje zaś zestawienie całości z gorącymi wiśniami, lodami śmietankowymi i odrobiną soli, dzięki czemu całość łączy w sobie technikę tarty bez pieczenia z wykończeniem typowym dla współczesnych deserów.

Czekoladowa tarta według Bogumiła Przybylaka
Składniki:
- 250 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
- 315 gramów masła
- 100 gramów kakao
- 100 gramów czekolady o 55-procentowej zawartości kakao
- 100 gramów czekolady o 34-procentowej zawartości kakao
- 120 gramów żółtek
- 200 gramów cukru pudru
- 1 opakowanie kruchych ciastek
- 100 gramów mrożonych wiśni bez pestek
- 40 gramów cukru kryształu
- 10 gramów skrobi ziemniaczanej
- lody śmietankowe
- sól morska
Sposób przygotowania:
Kruche ciastka rozdrobnić w robocie kuchennym i wymieszać z 30 gramami roztopionego masła, po czym przełożyć do formy o średnicy 30 centymetrów, równomiernie ugnieść i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do nich kakao i ostudzić do temperatury pokojowej; w międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę, a śmietankę ubić na sztywną pianę. Po ostudzeniu czekolady połączyć ją delikatnie z ubitymi żółtkami i bitą śmietaną, uważając, aby masa nie opadła, a następnie przełożyć całość na schłodzony spód i odstawić do lodówki na około 4 godziny.
Wiśnie zagotować z cukrem, skrobię rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do gotujących się owoców, aby zagęścić sos. Tartę podawać z ciepłymi wiśniami, lodami śmietankowymi oraz szczyptą soli morskiej.






