Chrupiące, smaczne i zdrowe. Placuszki z marchewki: ze śmietaną lub domowym sosem jogurtowo-czosnkowym

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Chrupiące i smaczne placuszki z marchewki
Chrupiące i smaczne placuszki z marchewki123RF/PICSEL

Takich placków jeszcze nie jadłeś. Smakują genialnie i rozpływają się w ustach

Idealne na szybki obiad lub pożywną kolację - zdrowe i smaczne placuszki z marchewki
Idealne na szybki obiad lub pożywną kolację - zdrowe i smaczne placuszki z marchewki123RF/PICSEL
  • 3 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (pszennej)
  • 1 mała biała cebula (starta)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy lub curry (jeśli lubisz pikantne smaki)
  • ok. 50 g sera feta (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
  • śmietana 18% (opcjonalnie do podania)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku (starty lub przeciśnięty)
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: świeży koperek lub natka pietruszki
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?