Beza Pavlova z argentyńską nutą. Przepis Martina Gimeneza Castro

Beata Łajca

Beata Łajca

W kuchni "halo tu polsat" nie może zabraknąć deserów. A te w wykonaniu Martina Gimeneza Castro są absolutnie wyjątkowe. Tak jak beza Pavlova z dulce de leche, którą przygotował dla nas w niedzielnym odcinku. Pieczenie bezy nie jest łatwe, ale szef ma na to sprawdzony sposób. Zdradził też czym tak naprawdę jest kultowe dulce de leche. Czy to rzeczywiście kajmak w argentyńskiej wersji?

Martin Gimenez Castro
Martin Gimenez CastroAKPA

Pavlova z dulce de leche to wykwintny klasyczny deser wzbogacony o argentyńską nutę. Przygotowanie bezy bywa wyzwaniem, dlatego warto trzymać się wskazówek szefa Martina Gimeneza Castro. A co to właściwie jest dulce de leche?

Szef Martin mówi, że ten przysmak robi się przede wszystkim bardzo długo. Ale Argentyńczycy lubią go dodawać praktycznie do wszystkiego. Do ciast, lodów, naleśników, flanu i nie tylko. To prawdziwy słodki skarb narodowy Argentyny. Dulce de leche bywa porównywane do naszego rodzimego kajmaku. Różni się od niego przede wszystkim tym, że jest bardziej gęste i intensywne w smaku.

Beza Pavlova z dulce de leche Martina Gimeneza Castro

Składniki:

  • 500 g białek — z około 20 jaj
  • 500 g cukru  
  • 1,5 kg mascarpone  
  • 2 puszki masy kajmakowej  
  • 50 g orzechów pecan  
  • 3 banany  
  • 2 łyżki kakao  
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania bezy. Oddziel białka od żółtek i ubij je z cukrem tak, aż będą gęste, lekko błyszczące i tak sztywne, że nie wypadną z miski. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż pianę z białek na blachę do pieczenia i piecz bez wentylacji przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Ubij mascarpone z kajmakiem. Banana pokrój na kawałki, a orzechy pecan posiekaj. Dodaj składniki do kremu i lekko wymieszaj. Gotowe!

Martin Gimenez Castro zaserwował bezę Pavlova z dulce de leche udekorowaną orzechami i listkami mięty.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas