Obniża cukier, czyści wątrobę. Co jeszcze warto wiedzieć o rzodkiewce?

Beata Maj

Beata Maj

Rzodkiewka pojawia się na sklepowych półkach jako jedna z pierwszych wiosennych nowalijek. W marketach może nieco straszyć zwiędniętą "aparycją", ale lada moment pojawi się również na straganach - duża, soczysta i chrupka. Nie żałujmy jej sobie - powszechna i dostępna nie powinna być pomijana w naszej codziennej diecie, jest bowiem prawdziwą skarbnicą cennych składników.

Rzodkiewka
Rzodkiewka123RF/PICSEL

Rzodkiewka należy do warzyw krzyżowych. W grupie tej znajdują się również kalafior, brokuł, rzepa, brukselka, wszystkie kapusty, boćwina, rzepak, chrzan, rukiew wodna i gorczyca. Wszystkie one mają właściwości prozdrowotne.

Zacznijmy od kalorii. Rzodkiewka ma ich niewiele - w 100 g zaledwie 18 kcal. Dzieje się tak dlatego, że rzodkiewka zawiera dużo wody, nadaje się więc idealnie dla osób, które chcą schudnąć.

Warzywo to zawiera szereg witamin - głównie C, B1, B2 oraz K. Ma też składniki mineralne - sporo potasu, wapnia, a także miedź, mangan, żelazo, cynk i magnez. Zawiera też dużo błonnika.

Warto pamiętać, że jadalny jest nie tylko chrupki korzeń, ale również liście rzodkiewki. Ze zblendowanych można przyrządzać pesto do makaronu, pokrojone warto dodawać do sałatek, naleśników i omletów, a także zup.

Prozdrowotne działanie rzodkiewki - obniża ciśnienie, poziom cukru i działa antyrakowo

Wszyscy, którzy chcą wesprzeć wątrobę, powinni sięgać właśnie po to warzywo. Rzodkiewka wspiera detoksykację wątroby i hamuje jej stłuszczenie.

Ponadto rzodkiewka hamuje rozwój bakterii i grzybów, jest wskazywana jako pokarm zalecany w profilaktyce chorób nowotworowych i w czasie leczenia raka (szczególnie w przypadku raka wątroby, jelit, piersi, prostaty i płuc). Fakt, iż warzywo to jest wskazywane jako pomocne w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych wynika z dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i antocyjanów. Co istotne, rzodkiewki zawierają również związki, które po połączeniu z wodą rozkładają się na izotiocyjaniany, które z kolei pomagają oczyścić organizm i zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Prozdrowotne działanie rzodkiewki
Prozdrowotne działanie rzodkiewki 123RF/PICSEL

Rzodkiewka ma też działanie przeciwcukrzycowe - pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Warzywo to można również polecić osobom z niedokrwistością - zawierająca żelazo, mangan i miedź rzodkiewka ma pozytywne działanie w procesie krwiotwórczym.

Dzięki zawartości sporych ilości potasu, który stymuluje prawidłowy przepływ krwi w naczyniach, rzodkiewka ma też wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.

Rzodkiewka jest również pomocna, gdy dokuczają ci stany zapalne dróg moczowych. Ponieważ działa moczopędnie, zwiększa produkcję moczu, dodatkowo sok z rzodkiewki zapobiega infekcjom nerek.