Obłędnie pyszne pappardelle z kurczakiem według Mateusza Gesslera
Karolina Szydłak
Wybierz się w kulinarną podróż do Włoch i spróbuj obłędnie pysznego makaronu. Mateusz Gessler w ''halo tu polsat'' przygotował genialne Pappardelle alla puttanesca z kurczakiem i stracciatellą. To prawdziwe niebo w gębie.
Pappardelle, czyli tradycyjny toskański makaron
Włosi kochają jeść makarony. Ich zdaniem do jednych z najsmaczniejszych należy właśnie pappardelle. To rodzaj makaronu jajecznego, który wywodzi się z tradycji toskańskiej i charakteryzuje się szerokością od 2 do 4 centymetrów. Wszystko zależy od danego regionu.
Dziś w ''halo tu polsat'' Mateusz Gessler zaprezentował przepis na pappardelle alla puttanesca z kurczakiem i stracciatellą. Danie to wyróżnia się intensywnym, lekko słodkawym smakiem. Będzie to świetna propozycja zarówno jako pyszny obiad jak i bardziej pożywna kolacja.
Składniki potrzebne do przygotowania dania dla czterech osób
Ciasto na domowy makaron:
- Mąka pszenna - 500 gram
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Jaja M - 5 sztuk
- Semolina - na podsypkę
- Sól - 12 gram
Składniki na sos alla puttanesca:
- Passata pomidorowa - 750 gram
- Pierś z kurczaka kukurydzianego - 400 gram
- Anchois - 15 sztuk
- Mix zielonych i czarnych oliwek - 150 gram
- Drobne kapary z zalewy - 80 / 100 gram
- Cebulki szalotki - 4 sztuki
- Oliwa Pomace - 80 mililitrów
- Duże ząbki czosnku obranego - 4/5 sztuki
- Papryczka chilli - 1 sztuka
- Bazylia świeża - 10 gram
- Szczyty natki pietruszki - 30 gram
- Stracciatella - do garnie na górę dania
- Sól / Pieprz / Cukier - do smaku
Sposób przygotowania pappardele z kurczakiem od Mateusza Gesslera
Na samym początku wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na makaron (oprócz semoliny) musisz wysypać na stolnicę. Następnie trzeba zagnieść ciasto przez około 8 -10 minut. Aż do uzyskania zwartej, jednolitej masy ciasta w kształcie kulki. Potem podziel kulkę na 4 części, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
Kolejnym etapem będzie rozwałkowanie cienko ciasta, które podsypiesz semoliną. Następnie potnij makaron w szerokie paski oraz zawiń go w gniazdka. Nastaw lekko posoloną wodę na makaron i przejdź do podsmażania warzyw na patelni. Na rozgrzaną oliwie wrzucić pokrojoną szalotkę w piórka, czosnek w cienkich plastrach, pokojone chilli oraz całe kapary. Smaż aż się wszystko lekko zeszkli. Następnie musisz dodać do tego przekrojone na pół oliwki, odsączone i drobno pokrojone anchois oraz passate pomidorową. Wszystko dopraw do smaku wedle uznania.
Następnie przejdź do mięsa. Filet z kurczaka należy podsmażyć z obu stron na maśle klarowanym z tymiankiem i czosnkiem. Potem musisz jeszcze na około 7 do 15 minut włożyć mięso do piekarnika na 200C. Natomiast gniazdka makaronu ugotuj na al dente. Potem przełóż go z niewielką ilością wody z gotowania na patelnię i wymieszaj razem z sosem warzywnym. Dodaj na koniec natkę i bazylię. Makaron, który znajdzie się już na talerzu warto posypać odsączoną stracciatellą. Smaczego!