Obłędnie pyszne pappardelle z kurczakiem według Mateusza Gesslera

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Włoski makaron
Włoski makaronrez_art123RF/PICSEL

Pappardelle, czyli tradycyjny toskański makaron

Składniki potrzebne do przygotowania dania dla czterech osób

  • Mąka pszenna - 500 gram
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Jaja M - 5 sztuk
  • Semolina - na podsypkę
  • Sól - 12 gram
  • Passata pomidorowa - 750 gram
  • Pierś z kurczaka kukurydzianego - 400 gram
  • Anchois - 15 sztuk
  • Mix zielonych i czarnych oliwek - 150 gram
  • Drobne kapary z zalewy - 80 / 100 gram
  • Cebulki szalotki - 4 sztuki
  • Oliwa Pomace - 80 mililitrów
  • Duże ząbki czosnku obranego - 4/5 sztuki
  • Papryczka chilli - 1 sztuka
  • Bazylia świeża - 10 gram
  • Szczyty natki pietruszki - 30 gram
  • Stracciatella - do garnie na górę dania
  • Sól / Pieprz / Cukier - do smaku

Sposób przygotowania pappardele z kurczakiem od Mateusza Gesslera