Obłędnie pyszne pappardelle z kurczakiem według Mateusza Gesslera

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Wybierz się w kulinarną podróż do Włoch i spróbuj obłędnie pysznego makaronu. Mateusz Gessler w ''halo tu polsat'' przygotował genialne Pappardelle alla puttanesca z kurczakiem i stracciatellą. To prawdziwe niebo w gębie.

Włoski makaron
Włoski makaronrez_art123RF/PICSEL

Pappardelle, czyli tradycyjny toskański makaron

Włosi kochają jeść makarony. Ich zdaniem do jednych z najsmaczniejszych należy właśnie pappardelle. To rodzaj makaronu jajecznego, który wywodzi się z tradycji toskańskiej i charakteryzuje się szerokością od 2 do 4 centymetrów. Wszystko zależy od danego regionu.
Dziś w ''halo tu polsat'' Mateusz Gessler zaprezentował przepis na pappardelle alla puttanesca z kurczakiem i stracciatellą. Danie to wyróżnia się intensywnym, lekko słodkawym smakiem. Będzie to świetna propozycja zarówno jako pyszny obiad jak i bardziej pożywna kolacja.

Składniki potrzebne do przygotowania dania dla czterech osób

Ciasto na domowy makaron:

  • Mąka pszenna - 500 gram
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Jaja M - 5 sztuk
  • Semolina - na podsypkę
  • Sól - 12 gram

Składniki na sos alla puttanesca:

  • Passata pomidorowa - 750 gram
  • Pierś z kurczaka kukurydzianego - 400 gram
  • Anchois - 15 sztuk
  • Mix zielonych i czarnych oliwek - 150 gram
  • Drobne kapary z zalewy - 80 / 100 gram
  • Cebulki szalotki - 4 sztuki
  • Oliwa Pomace - 80 mililitrów
  • Duże ząbki czosnku obranego - 4/5 sztuki
  • Papryczka chilli - 1 sztuka
  • Bazylia świeża - 10 gram
  • Szczyty natki pietruszki - 30 gram
  • Stracciatella - do garnie na górę dania
  • Sól / Pieprz / Cukier - do smaku

Sposób przygotowania pappardele z kurczakiem od Mateusza Gesslera

Na samym początku wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na makaron (oprócz semoliny) musisz wysypać na stolnicę. Następnie trzeba zagnieść ciasto przez około 8 -10 minut. Aż do uzyskania zwartej, jednolitej masy ciasta w kształcie kulki. Potem podziel kulkę na 4 części, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. 

Kolejnym etapem będzie rozwałkowanie cienko ciasta, które podsypiesz semoliną. Następnie potnij makaron w szerokie paski oraz zawiń go w gniazdka. Nastaw lekko posoloną wodę na makaron i przejdź do podsmażania warzyw na patelni. Na rozgrzaną oliwie wrzucić pokrojoną szalotkę w piórka, czosnek w cienkich plastrach, pokojone chilli oraz całe kapary. Smaż aż się wszystko lekko zeszkli. Następnie musisz dodać do tego przekrojone na pół oliwki, odsączone i drobno pokrojone anchois oraz passate pomidorową. Wszystko dopraw do smaku wedle uznania.

Następnie przejdź do mięsa. Filet z kurczaka należy podsmażyć z obu stron na maśle klarowanym z tymiankiem i czosnkiem. Potem musisz jeszcze na około 7 do 15 minut włożyć mięso do piekarnika na 200C. Natomiast gniazdka makaronu ugotuj na al dente. Potem przełóż go z niewielką ilością wody z gotowania na patelnię i wymieszaj razem z sosem warzywnym. Dodaj na koniec natkę i bazylię. Makaron, który znajdzie się już na talerzu warto posypać odsączoną stracciatellą. Smaczego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas