Uczta według "Przyjaciółek". W kuchni Małgosi Sochy i Agi Sienkiewicz (z przepisem w gratisie)
Kamil Olek
Małgorzata Socha i Agnieszka Sienkiewicz to dla wielu widzów Polsatu przede wszystkim Inga i Dorota z kultowych już "Przyjaciółek". I choć relacje bohaterek serialu układały się różnie, prywatnie aktorki łączy prawdziwa przyjaźń, o której co rusz przypominają, choćby w mediach społecznościowych. Tym razem przybrała ona nieco kulinarny wymiar. Przygotowanej uczcie daleko zaś do zwykłej kolacji.
Śródziemnomorsko z serem w roli głównej. Kuchenne popisy Sochy i Sienkiewicz
Sery (i to najróżniejsze) pojawiają się na imprezowych stołach wyjątkowo często. Ich smak zależy zaś nie tylko od gatunku czy miejsca pochodzenia, ale i oprawy. W przypadku aktorek ta okazała się wyjątkowa.
I tak – włoska burrata (nieco bardziej wykwintna "siostra" mozzarelli, charakteryzująca się kremowością i rozpływającym się – dosłownie – wnętrzem), wystąpiła w dwóch rolach, jako ukoronowanie sałatki z różnokolorowych pomidorów, a także zwieńczenie tradycyjnej pizzy z dodatkiem zielonego pesto i balsamicznego kremu. Grecka feta pojawiła się na stole pieczona, w towarzystwie świeżych fig oraz piniowych orzeszków. Francuski camembert również podany został na ciepło, jednak w dość niecodziennej formie – z orzechami oraz pieczonymi brzoskwiniami. Podobne połączenia smaków, a także tekstur określić można tylko w jeden sposób – raj dla podniebienia.
Nie zabrakło także deserów (w tym i klasycznego zestawienia czekolady z malinami), ale i spektakularnej tarty. Ta zaś zainspirowała nas do podzielenia się przepisem na prawdziwie jesienny wypiek, którego Małgosia i Aga z pewnością by się nie powstydziły.
Niezapomniana tarta z leśnymi grzybami, kozim serem i orzechami włoskimi
Składniki:
Na ciasto:
- 150 gramów mąki pszennej
- 100 gramów zmielonych orzechów włoskich
- 100 gramów parmezanu
- 100 gramów zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 500 gramów leśnych grzybów
- 100 gramów koziego sera
- 50 gramów orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 mililitrów śmietany (z 18-procentową zawartością tłuszczu)
- 50 gramów masła
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i uformować w zwartą kulkę, po czym odłożyć do lodówki na mniej więcej 30 minut.
W międzyczasie oczyścić i pokroić grzyby, zaś cebulę posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać masło (uważając, by się nie przypaliło) i przesmażyć na nim cebulę, a następnie dodać grzyby. Dusić do odparowania wody, po czym wystudzić.
Ciasto na tartę rozwałkować i przenieść do formy, a następnie dokładnie wykleić nim całą powierzchnię. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i umieścić na nim ceramiczne kulki (opcjonalnie ryż, groch, fasolę lub soczewicę), a następnie podpiec wstępnie przez 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Grzyby z cebulą wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz kozim serem, a także z posiekanymi orzechami i potraktowanym tak samo tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na podpieczony spód i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Smacznego!