Uczta według "Przyjaciółek". W kuchni Małgosi Sochy i Agi Sienkiewicz (z przepisem w gratisie)

Kamil Olek

Kamil Olek

Małgorzata Socha i Agnieszka Sienkiewicz to dla wielu widzów Polsatu przede wszystkim Inga i Dorota z kultowych już "Przyjaciółek". I choć relacje bohaterek serialu układały się różnie, prywatnie aktorki łączy prawdziwa przyjaźń, o której co rusz przypominają, choćby w mediach społecznościowych. Tym razem przybrała ona nieco kulinarny wymiar. Przygotowanej uczcie daleko zaś do zwykłej kolacji.

Agnieszka Sienkiewicz i Małgorzata Socha
Agnieszka Sienkiewicz i Małgorzata SochaAKPA

Śródziemnomorsko z serem w roli głównej. Kuchenne popisy Sochy i Sienkiewicz

Sery (i to najróżniejsze) pojawiają się na imprezowych stołach wyjątkowo często. Ich smak zależy zaś nie tylko od gatunku czy miejsca pochodzenia, ale i oprawy. W przypadku aktorek ta okazała się wyjątkowa.

I tak – włoska burrata (nieco bardziej wykwintna "siostra" mozzarelli, charakteryzująca się kremowością i rozpływającym się – dosłownie – wnętrzem), wystąpiła w dwóch rolach, jako ukoronowanie sałatki z różnokolorowych pomidorów, a także zwieńczenie tradycyjnej pizzy z dodatkiem zielonego pesto i balsamicznego kremu. Grecka feta pojawiła się na stole pieczona, w towarzystwie świeżych fig oraz piniowych orzeszków. Francuski camembert również podany został na ciepło, jednak w dość niecodziennej formie – z orzechami oraz pieczonymi brzoskwiniami. Podobne połączenia smaków, a także tekstur określić można tylko w jeden sposób – raj dla podniebienia.

Nie zabrakło także deserów (w tym i klasycznego zestawienia czekolady z malinami), ale i spektakularnej tarty. Ta zaś zainspirowała nas do podzielenia się przepisem na prawdziwie jesienny wypiek, którego Małgosia i Aga z pewnością by się nie powstydziły.

Niezapomniana tarta z leśnymi grzybami, kozim serem i orzechami włoskimi

Składniki: 

Na ciasto: 

  • 150 gramów mąki pszennej 
  • 100 gramów zmielonych orzechów włoskich 
  • 100 gramów parmezanu 
  • 100 gramów zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/3 łyżeczki soli 

Na nadzienie: 

  • 500 gramów leśnych grzybów 
  • 100 gramów koziego sera 
  • 50 gramów orzechów włoskich 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • 100 mililitrów śmietany (z 18-procentową zawartością tłuszczu) 
  • 50 gramów masła 
  • świeży tymianek 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i uformować w zwartą kulkę, po czym odłożyć do lodówki na mniej więcej 30 minut.

W międzyczasie oczyścić i pokroić grzyby, zaś cebulę posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać masło (uważając, by się nie przypaliło) i przesmażyć na nim cebulę, a następnie dodać grzyby. Dusić do odparowania wody, po czym wystudzić.

Ciasto na tartę rozwałkować i przenieść do formy, a następnie dokładnie wykleić nim całą powierzchnię. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i umieścić na nim ceramiczne kulki (opcjonalnie ryż, groch, fasolę lub soczewicę), a następnie podpiec wstępnie przez 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Grzyby z cebulą wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz kozim serem, a także z posiekanymi orzechami i potraktowanym tak samo tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na podpieczony spód i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas