Trudno im się oprzeć. Pieczone jabłka według Mateusza Gesslera
Karolina Szydłak
Mateusz Gessler to znany polski kucharz i restaurator. Jego przepisy cieszą się dużym uznaniem i potrafią zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Mamy szczęście, ponieważ Mateusz zgodził się podzielić z nami swoim przepisem na genialnie pyszną przystawkę. Chodzi o jabłko pieczone chèvre chaud z żurawiną i orzechami. Danie to będzie idealną propozycją na jesień!
Przystawka, która zrobi prawdziwą furorę na rodzinnych spotkaniach
Mateusz Gessler podzielił się z nami świetnym przepisem na bardzo aromatyczną przystawkę. Jej głównym składnikiem jest pieczone jabłko, więc będzie to wprost idealna propozycja na jesień. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Natomiast jego wyrafinowany smak, a zarazem prostota wykonania na pewno zrobią furorę na wielu rodzinnych spotkaniach.
Składniki potrzebne do przygotowania pieczonego jabłka według Mateusza Gesslera
Do przygotowania pieczonego jabłka chèvre chaud z żurawiną i orzechami według Mateusza Gesslera potrzebujesz kilku składników. Najważniejszy z nich to oczywiście jabłka. Na szczęście w Polsce mamy teraz sezon na te owoce.
Składniki na porcje dla 4-5 osób:
- Jabłko Champion - 5 sztuk
- Mięta świeża - 2 gałązki
- Orzechy Włoskie - 100 gram
- Migdały płatki - 50 gram
- Dobrej jakości konfitura żurawinowa z kawałkami żurawiny - 1 szt. mały słoik
- Ser typu śródziemnomorskiego w kostkach
- Rolada kozia pleśniowa - 400 gram
- Cynamon - do smaku
- Miód gryczany - do smaku
Jak przygotować pieczone jabłko chèvre chaud z żurawiną i orzechami?
Chcąc przygotować ten pyszny deser, na samym początku musisz włączyć piekarnik i rozgrzać go do 210 stopni C. Następnie dokładnie umyj jabłka i pokrój je na desce na pół w poziomie. Potem wydrąż w nich środek. Tak przygotowane jabłka włóż na 8 minut do rozgrzanego na 180 stopni C piekarnika. Dzięki temu owoce szybciej zmiękną.
Kiedy jabłka będą już gotowe, należy włożyć do wydrążonego w owocu środka łyżkę konfitur żurawinowych, odrobinę chili, trochę posiekanych orzechów oraz posiekaną miętę. Natomiast na górę owocu trzeba położyć kilka kostek sera typu śródziemnomorskiego. Na koniec koniecznie wstaw jabłka jeszcze raz do piekarnika z włączonym termoobiegiem i funkcją grilla na górze.
Po zarumienieniu owoców twój deser będzie już gotowy. Smacznego!