Przenieś się do egzotycznej Tajlandii. Spróbuj genialnej sałatki z mango i ogórkiem
Karolina Szydłak
W ''Halo tu polsat''przenieśliśmy się dziś na chwile do egzotycznej Tajlandii. Wszystko dzięki mistrzowi kuchni tajskiej — Bartoszowi Gawlikowi. Specjalnie dla naszych widzów przygotował tajską sałatkę z mango i ogórkiem. Jej lekko pikantny, a zarazem słodkawy smak zrobi furorę na wielu rodzinnych spotkaniach.
Tajska kuchnia to bogactwo kolorów i ostre przyprawy
Tajska kuchnia jest bardzo aromatyczna. Ma na całym świecie coraz więcej fanów. Kształtowała się dzięki tradycjom pochodzącym z Malezji, Birmy, Losu, Kambodży oraz Chin. Słynie ze swojej pikantności. Najczęściej wykorzystywane składniki w tej kuchnia to: mleko kokosowe, imbir, trawa cytrynowa, liście limonki oraz ryż. Kuchnia tajska to również słodkości, które często są przygotowywane z mąki ryżowej oraz orzechów.
Mistrz tajskiej kuchni Bartoszowi Gawlik przygotował dziś w ,,halo tu polsat'' pyszną i wyrazistą w smaku sałatkę. Gwarantujemy, że jej smak pozytywnie Cię zaskoczy.
Składniki potrzebne do przygotowania tajskiej sałatki:
- kalarepa
- ogórek
- mango
- pak choi (opcjonalnie)
- 2 sztuki chilli
- 3 sztuki limonki
- pęczek rzodkiewki
- 100 gram fasoli szparagowej
- 100 gram kiełków fasolo mung (opcjonalnie)
- 50 gram mięty
- 50 gram kolendry
- 50 gram tajskiej bazyli (opcjonalnie)
- 20 gram orzechów arachidowych
- 15 gram płatków kokosa
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki pulpy z mango
Sposób przygotowania tajskiej sałatki:
Na początku należy dokładnie umyć wszystkie warzywa. Następnie do wysokiego pojemnika wlej sos rybny oraz sok z limonki. Dodaj do tego cukier brązowy, pulpę z mango i jedno chilli bez pestek. Wszystkie te składniki zblenduj aż do uzyskasz jednolity dressing.
Kolejnym etapem przygotowania sałatki jest ugotowanie fasoli szparagowej w osolonej wodzie. Fasola musi zrobić się miękka. Po ugotowaniu należy ją ostudzić w zimnej wodzie oraz odcedzić. Następnie obierz mango i na desce pokrój je w średniej wielkości kostkę. Kalarepę pokrój w 3 mm słupki a ogórka przekrój na pół, pozbaw nasion i pokrój w paski. Rzodkiewkę należy pokroić na 4 części a chilli pokój na pół, pozbądź się nasion i pokrój je w paski. Odetnij liście z sałaty pak choi i pokrój je na 4. Natomiast łodygi pokrój w słupki. Wszystkie pokrojone produkty przełóż do dużej miski, dodaj kolendrę, miętę, tajską bazylię, kiełki fasoli mung, płatki kokosa oraz połowę orzechów arachidowych. Na koniec całość sałatki zalej przygotowanym wcześniej dressingiem. Wymieszaj wszystko ze sobą i włóż do miski. Tajską sałatkę z mango najlepiej serwować posypaną na wierzchu orzechami arachidowymi oraz kolendrą. Smacznego!