Pieczone ziemniaki na 3 sposoby. Poprawią ci humor w listopadowe popołudnie
Karolina Szydłak
Ziemniaki to jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu to smaczne i zdrowe warzywo, które często jest dodatkiem do wielu dań mięsnych oraz zup. Kartofle są ponadto źródłem wielu składników odżywczych - zawierają między innymi witaminę C, potas, witaminę B6 oraz błonnik pokarmowy. Przedstawiamy trzy różne przepisy na pyszne pieczone ziemniaczki.
Są zdrowe i mają dużo witamin. W wielu regionach noszą różne nazwy
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. W zależności od regionu mają swoje oryginalne nazwy. Najczęściej spotykanym określeniem są pyry lub kartofle.
Nazywa się je jednak również:
- barabolami,
- bulwami,
- grulami.
Ziemniaki są smaczne, tanie i wspomagają trawienie oraz obniżają poziom cholesterolu. Upieczone w piekarniku będą idealnym daniem na chłodne dni. Warto przypomnieć, że w dużej mierze składają się z węglowodanów - z pewnością dodadzą więc energii.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Tak dobre, że aż palce lizać
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa chili
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
Na początek musisz obrać ziemniaki i pokroić je w ćwiartki. Następnie wrzuć je do garnka z osoloną wodą i gotuj przez około 15 minut (czas licz od zagotowania się wody). W międzyczasie do małej miseczki wlej 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp też połowę łyżeczki chili (jeśli lubisz ostre smaki, dodaj więcej przyprawy). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Następnie odcedź ziemniaki i polej je małą ilością zimnej wody. Przełóż kartofle do naczynia żaroodpornego z pokrywką, którego dno wysmarujesz wcześniej małą ilością masła. Następnie wysmaruj ziemianki przygotowaną marynatą z czosnku, chili i oliwy. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg) pod pokrywką naczynia, a następnie 10 minut bez przykrywki. Dzięki temu ziemniaki będą dobrze upieczone i chrupiące. Smacznego!
Pieczone łódeczki ziemniaczane z serkiem wiejskim, przyprawami i szynką parmeńską
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- dwa serki wiejskie
- trochę startego sera żółtego
- dwa opakowania szynki parmeńskiej
- ulubione przyprawy
- czerwona cebulka
Sposób przygotowania:
Na początek musisz dobrze wypłukać i wyszorować ziemniaki - skórka musi być naprawdę czysta. Następnie przekrój je na równe połówki i wydrąż trochę środka za pomocą noża lub łyżki - zrób mini łódeczki. Następnie wrzuć pyry do garnka z osoloną wodą i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i polej je małą ilością zimnej wody.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż ugotowane ziemniaki i w wydrążone miejsca nałóż trochę startego sera. Piecz przez około 35-45 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg). Następnie wyjmuj ziemniaki i do łódeczek włóż łyżkę serka wiejskiego wymieszanego z pokrojoną cebulką. Na koniec użyj ulubionych przypraw i połóż po jednym plasterku szynki parmeńskiej na każdym ziemniaku. Gotowe!
Nacinane ziemniaczki z piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne
Składniki:
- 3-4 duże ziemniaki
- 3 łyżki masła
- szczypiorek
- dwa ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków. Następnie natnij pyry tak, abynie przekroić ich do końca - grubość nacięcia powinna wynosić około 2 mm. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, polej oliwą oraz posyp przyprawami. Piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 55 minut - do czasu aż nie będą surowe w środku.
Upieczone ziemniaki polewamy roztopionym masłem i posypujemy szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smacznego!
Zobacz też: