Pasztet na kurczaku z rosołu według przepisu Ewy Wachowicz
Jeśli nie wiesz, co zrobić z mięsem, które zostaje ci po ugotowaniu rosołu, zrób z niego pasztet. Ewa Wachowicz w "halo tu polsat" pokazuje, jak wykorzystać smaczne mięso kurczaka zagrodowego i przygotować puszysty pasztet. Wystarczy trochę drobiowej wątróbki, warzywa z rosołu, bułka i przyprawy. Pasztet na kurczaku bez żadnych konserwantów smakuje bosko, poza tym nie jest tłusty, czego nie można powiedzieć o większości "sklepowych" pasztetów.

Przepis Ewy Wachowicz na pasztet na kurczaku z rosołu
Składniki:
- 1 kurczak zagrodowy z rosołu
- 3 marchewki z rosołu
- 2 pietruszki z rosołu
- seler z rosołu
- 400 g wątróbki drobiowej (usmażonej na maśle klarowanym)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- natka pietruszki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
- sól
- pieprz
- ¼ szklanki rosołu
- 1/2 szklanki oliwy lub miękkiego masła
- gałązki rozmarynu
CHRZAN Z JAJEM
Składniki:
- 180 g chrzanu
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, odciśniętą bułką.
Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka i oliwę - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
Podawać z chrzanem. Świeży tarty chrzan (choć może być ze słoiczka) połączyć z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Zobacz też: