Owocowy raj według Mateusza Gesslera: kruszonka z jabłkami i wiśniami oraz sorbet truskawkowo-cydrowy
Soczyste jabłka, aromatyczne wiśnie i chrupiąca, maślana kruszonka — a do tego orzeźwiający sorbet z truskawek i cydru. Mateusz Gessler prezentuje przepis na deser idealny: prosty, efektowny i pełen naturalnej słodyczy.

Ten przepis to kwintesencja domowego komfortu z nutą wykwintności. Pod słodką, chrupiącą kruszonką skrywają się miękkie jabłka i wiśnie doprawione wanilią oraz miodem spadziowym. Całość dopełnia aksamitny sorbet z truskawek i cydru, który wnosi lekkość i świeżość. Mateusz Gessler proponuje to danie jako idealne zwieńczenie kolacji — dla gości, rodziny, albo po prostu... dla siebie. Smakuje najlepiej na ciepło, z zimnym sorbetem na wierzchu.
Przepis Mateusza Gesslera na owoce pod kruszonką z sorbetem truskawkowo cydrowym
Składniki Owoce:
- Jabłka i wiśnie mrożone - 1 kg
- Miód pszczeli spadziowy, spadź iglasta - 2 łyżki
- Cukier waniliowy - 20 g
- Mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
Składniki Kruszonka:
- Mąka Tortowa typ 450 - mąka pszenna - 170 g
- Mąka Krupczatka typ 500 - mąka pszenna - 65 g
- Masło - 160 g
- Cukier - 125 g
- Płatki owsiane - 60 g (opcjonalnie)
Składniki Sorbet truskawkowo cydrowy:
- Truskawki zamrożone - 700 g
- Miód pszczeli spadziowy, spadź iglasta - 3 łyżki
- Cydr - 80/100ml
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Jabłka umyj, obierz ze skórek i pokrój w nieregularne kawałki wielkości paznokcia u kciuka. W dużej misce wymieszaj pokrojone jabłka, miód, mąkę ziemniaczaną. W osobnej misce połącz składniki kruszonki: mąkę pszenna, mąkę krupczatkę, cukier, płatki owsiane. Dodaj zimne masło i palcami rozcieraj, aż powstanie grudkowata masa. Przełóż owoce do przygotowanej formy. Posyp równomiernie kruszonką. Piecz przez 35-40 minut, lub aż owoce będzie miękki, a kruszonka złotobrązowa. Zamrożone truskawki, cydr i miód dodaj do kielicha blendera, zblenduj na gładką puszysta masę i przełóż do opakowania po lodach. Przechowuj w zamrażarce.
Smacznego!
Zobacz też: