​Na Wielkanoc i nie tylko. Zupa chrzanowa na wywarze z wędzonych żeberek według przepisu Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa123RF/PICSEL

Przepis na zupę chrzanową na wywarze z wędzonych żeberek

  • ok. 2 litry wywaru z wędzonych żeberek
  • 1 szklanka zakwasu na żurek (z zakwasu chlebowego)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 kulek pieprzu czarnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • 4 szt. białej kiełbasy surowej - opcjonalnie
  • 100 g startego świeżego chrzanu
  • 125 ml szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • natka pietruszki do smaku
  • jajka na twardo, 2 szt.
  • chrzan ostry w wiaderku do smaku (opcjonalnie)
  • 80 g masła do smaku (opcjonalnie)
  • rzeżucha i kwiaty jadalne - do dekoracji