Na grubej tarce, puszyste, a może na słodko? 3 przepisy na chrupiące placki ziemniaczane

Beata Maj

Beata Maj

Aktualizacja
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Przepis na klasyczne, chrupiące placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączyste) 
  • 1 cebula 
  • 1-2 jajka 
  • ok. 2-3 łyżek mąki 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 

Irlandzkie boxty

Irlandzkie placki z ziemniaków
Irlandzkie placki z ziemniaków
  • 500 g surowych ziemniaków (startych na tarce o drobnych oczkach) 
  • 250 g ugotowanych ziemniaków (rozgniecionych na purée) 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 150 ml mleka (można częściowo zastąpić maślanką, dla bardziej irlandzkiego smaku) 
  • 1 łyżeczka soli 
  • szczypta pieprzu 
  • masło klarowane lub olej do smażenia 

Saksońskie placki ziemniaczano-serowe

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych, najlepiej dzień wcześniej) 
  • 250 g białego sera (może być dobrze odciśnięty twaróg półtłusty) 
  • 2 jajka 
  • 100-120 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy) 
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej) 
  • szczypta soli 
  • masło klarowane lub olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania 
Saksońskie placki z ziemniaków i twarogu
Saksońskie placki z ziemniaków i twarogu123RF/PICSEL