Na grubej tarce, puszyste, a może na słodko? 3 przepisy na chrupiące placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to totalny klasyk polskiej kuchni i jedno z najpyszniejszych dań, które uwielbiają chyba wszyscy. Smażone z tartych ziemniaków, często podawane z kwaśną śmietaną, są przysmakiem i prawdziwym "comfort food", czyli jedzeniem, z którym wiążą się dobre emocje i do którego wracamy z sentymentem. Placki królują na polskich stołach, ale znakomitość smażonych ziemniaków doceniają też inni. Każdy kraj ma swoje patenty na placki, Niemcy na przykład oprócz klasycznej wersji przygotowują placki z dodatkiem cukru i cynamonu. Jakie jeszcze placuszki jedzą w różnych stronach świata?

Polskie placki ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz, w środku zaś mięciutkie. Najczęściej smażymy je z ziemniaków ścieranych na tarce o grubszych oczkach, dzięki czemu w plackach wyczuwalna jest struktura ziemniaków. Niektórzy jednak wolą placki z ziemniaków ścieranych dosłownie na mus - te po usmażeniu mają nieco bardziej miękką konsystencję. Placki ziemniaczane swój aromat zawdzięczają też cebuli, która ląduje w misce z ziemniaczaną masą, również w startej postaci. W klasycznej wersji do ziemniaków dodaje się nieco mąki, niektórzy dodają też odrobinę skrobi. W naszym przepisie, który bazuje na recepturze kuchni mazowieckiej, mamy 3 łyżki mąki pszennej, nie dodajemy już ziemniaczanej.
Przepis na klasyczne, chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączyste)
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- ok. 2-3 łyżek mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody. Masę wymieszaj z jajkiem, mąką, dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Irlandzkie boxty
Irlandzka wersja placków ziemniaczanych jest nieco bardziej kremowa, niż nasze polskie placki z kartofli. Wszystko dlatego, że Irlandczycy do swoich placków dodają również purée z ugotowanych kartofli, czasem dodają też nieco maślanki albo mleka. Boxty są też nieco grubsze, są trochę podobne do pankejków. Boxty są podawane na słono, ale i na słodko. Je się je w towarzystwie boczku, jajek albo jako dodatek do mięsa.

Składniki (na ok. 10-12 placków):
- 500 g surowych ziemniaków (startych na tarce o drobnych oczkach)
- 250 g ugotowanych ziemniaków (rozgniecionych na purée)
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml mleka (można częściowo zastąpić maślanką, dla bardziej irlandzkiego smaku)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Zetrzyj ziemniaki na tarce, odciśnij nadmiar płynu przez ściereczkę lub sitko. W misce wymieszaj odciśnięte surowe ziemniaki, ugotowane purée, mąkę, sól i pieprz.
Wbij jajko i stopniowo dolewaj mleko (lub maślankę), mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa.Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej. Nakładaj porcje ciasta łyżką, formując placki. Smaż na średnim ogniu ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Tradycyjnie w Irlandii boxty podaje się z masłem i solą, ze śmietaną i szczypiorkiem albo jako dodatek do mięs i gulaszy. Jeśli chcesz, by placki w stylu irlandzkim były jeszcze bardziej delikatne, możesz dodać 1-2 łyżki śmietany do masy. Boxty świetnie smakują też w wersji śniadaniowej - z jajkiem sadzonym i bekonem.
Saksońskie placki ziemniaczano-serowe
Quarkkäulchen, czyli placki z ziemniaków i sera to regionalna specjalność Saksonii. Są miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz i delikatnie słodkie.
Quarkkäulchen, czyli saksońskie placki ziemniaczano-serowe na słodko
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 500 g ziemniaków (ugotowanych, najlepiej dzień wcześniej)
- 250 g białego sera (może być dobrze odciśnięty twaróg półtłusty)
- 2 jajka
- 100-120 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej)
- szczypta soli
- masło klarowane lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystygnięcia. Do ziemniaków dodaj biały ser, jajka, cukier, cynamon i sól. Stopniowo dosypuj mąkę - masa powinna być miękka, ale dać się formować. Z masy formuj niewielkie placuszki (grubość ok. 1 cm). Jeśli ciasto się klei, obtocz lekko w mące.
Rozgrzej masło klarowane (tradycyjnie używa się właśnie masła) i smaż placki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem. Można je serwować także z musem jabłkowym, konfiturą śliwkową lub świeżymi owocami.
Do przygotowania placków najlepiej nadają się ziemniaki mączyste (typ C), bo dają pulchną konsystencję. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, możesz dodać odrobinę bułki tartej zamiast mąki.
Zobacz też: