Makaron z truskawkami Igi Świątek to hit i... konsternacja internetu. Czy naprawdę nigdzie poza Polską się go nie je?
Wyznanie Igi Świątek na temat jej ulubionego dania, którym jest makaron z truskawkami, zelektryzowało internet i fanów tenisistki na całym świecie. Danie, które Polacy dobrze znają i kojarzą głównie z dzieciństwa, wielu wydało się... dziwactwem i olbrzymią kontrowersją. Szczególnie Włochów nie zachwyciła wizja łączenia pasty ze słodkim truskawkowym sosem i owocami. Postanowiliśmy sprawdzić, czy faktycznie duet makaronu i truskawek jest wyłącznie domeną Polaków, czy może jeszcze gdzieś jada się podobne danie.

Makaron z truskawkami Igi Świątek bohaterem internetu
Wielki triumf Igi Świątek na kortach Wimbledonu sprawił, że nazwisko Polki jest wymieniane przez wszystkie przypadki, a każdy detal jej dotyczący stał się sprawą wielkiej wagi. Dotyczy to również przysmaku, który kilka dni temu Iga pokazała w swoich mediach społecznościowych, czyli makaronu z truskawkami i jogurtem. Dla polskich kibiców nie było w tym nic dziwnego, ale światowa opinia publiczna z trudem udźwignęła wiadomość, że Polka zajada się makaronem na słodko. Informacja ta nie znalazła zrozumienia szczególnie wśród Włochów, dla których wszelkie odstępstwa od kanonu, a takim jest łączenie pasty z wytrawnymi dodatkami, wołają o pomstę do nieba.
Ale choć na początku w internecie pojawiło się mnóstwo komentarzy uznających ulubioną potrawę Igi Świątek za "abominację" i "coś obrzydliwego", wkrótce internauci zaczęli próbować makaronu z truskawkami i dzielić się efektami swych kulinarnych eksperymentów w sieci. Tym samym poczciwy makaron z truskawkami stał się najpopularniejszą potrawą w internecie w ostatnich dniach.
My zaś postanowiliśmy sprawdzić, dlaczego świat tak bardzo zdziwił się połączeniem makaronu i owoców. Czy naprawdę nigdzie indziej, poza Polską, nie jada się tego prostego dania?
Zobacz też: Czereśnia, czyli wiśnia – na słodko i... na słono. Jedna historia w dwóch (wyjątkowo) różnych odsłonach
Czy makaron z truskawkami jada się poza Polską?
Danie, które w Polsce jest bardzo popularne, szczególnie wśród dzieci, jest banalnie proste w wykonaniu. Nad Wisłą łączymy więc świderki albo muszelki (czasem nitki) z truskawkami, cukrem i śmietaną albo jogurtem. To chyba najszybszy z możliwych letni obiad albo deser.

Makaron z owocami w Czechach i na Słowacji
Okazuje się, że pewną popularność (chociaż, sądząc po małej liczbie przepisów i wzmianek w internecie) makaron z truskawkami ma w Czechach i na Słowacji. Tam jednak nie jest wcale popularną, powszechni znaną potrawą. Na jednej z czeskich stron znaleźliśmy przepis na makaron ryżowy z truskawkami, w innym miejscu ktoś opisywał sposób przygotowania tagliatele z owocami. Wydaje się jednak, że danie to nie jest takim hitem, jak w Polsce, a raczej ciekawostką - zresztą na jednym z kulinarnym blogów udało się nam znaleźć informację w formie ciekawostki o tym, że to właśnie Polacy upodobali sobie makaron i truskawki z jogurtem.
Węgrzy i Niemcy jedzą makaron na słodko
Podobne słodkie wariacje dań z owocami znajdziemy w kuchni węgierskiej, ale "kanonicznej" wersji truskawek ze świderkami i sosem owocowym raczej nie jada się na Węgrzech. Węgrzy łączą makaron z twarogiem i dodają do niego niekiedy owoce i kwaśną śmietanę, ale na pewno nie jest to wersja taka, jaką lubi Iga Świątek.
Z kolei w Niemczech pewną wariacją na temat słodkiego makaronu może być potrawa zwana milchnudeln - czyli makaron gotowany na mleku, często podawany z cynamomen i cukrem, czasem również z owocami. To jednak niezbyt powszechne połączenie, poza tym ma inną konsystencję niż polski makaron z truskawkami. Można go więc uznać raczej za dalekiego kuzyna naszej potrawy.
Dla Włochów makaron z truskawkami to dziwactwo
Jadąc dalej na Zachód Europy raczej nie znajdziemy fanów makaronu i truskawek. We Francji, Hiszpanii czy we Włoszech makarony są kojarzone z daniami wytrawnymi. Choć coraz częściej zdarzają się wariacje w stylu "dessert pasta", w których makaron jest łączony z mascarpone i owocami, są one rzadkie i bardzo powoli zyskują sympatyków - szczególnie wśród tych, którzy szukają nowych smaków i lubią odważną kuchnię fusion.
O ile więc trudno spodziewać się makaronu z truskawkami we włoskich restauracjach, być może trafi on pod strzechy za sprawą twórców TikToka, którzy od kilku dni eksploatują temat na swoich kanałach i pokazują, jak w różnych częściach świata szykują tę właśnie potrawę. Kto wie, może dzięki Idze Świątek nasze proste danie z dzieciństwa stanie się gwiazdą innych kuchni?
Póki co jedno jest pewne - makaron z truskawkami zrobił światową karierę w mediach, a jej skalę można nawet porównać do pierogów, które Sławosz Uznański zabrał z ziemi w kosmos. Dziękujemy, Iga!