Hiszpańska alternatywa dla pączków i faworków. Słodki przysmak zrobisz w pół godziny

Beata Łajca

Beata Łajca

Dziś i jutro nasze domy wypełnią się zapachem rozgrzanego tłuszczu. Bo chociaż cukiernie w tłusty czwartek pękają w szwach od pączków i faworków, to nie ma nic lepszego niż te zrobione własnoręcznie. Tylko ile z nimi zachodu... Ale można prościej i szybciej. A do tego jak smacznie! W to święto słodkości zaskocz wszystkich hiszpańskim przysmakiem. Chrupiące churros zrobisz w pół godziny.

churros
churrosUnsplash

Churros to flagowe słodycze Hiszpanii i całej Ameryki Łacińskiej. Zdaniem Hiszpanów wywodzą się od pasterzy, którzy wypasając bydło w górach, nie mieli dostępu do świeżego pieczywa, wymyślili więc proste ciasto z wody, mąki i soli, które mogli smażyć na otwartym ogniu. Ale istnieje jeszcze jedna teoria, tym razem chińska. Niektórzy historycy twierdzą, że churros mogą pochodzić od ciasta "youtiao", które portugalscy żeglarze poznali w Chinach i przywieźli do Europy w XV-XVI wieku. Jaka jest prawda? Pewnie nigdy się tego nie dowiemy. Ale pewne jest, że smażone paluszki zawojowały cały świat stając się jednym z najpopularniejszych słodkich street food. A z pomocą prostego narzędzia da się je zrobić w domu. I to nawet w pół godziny.

Jak zrobić churros w domu?

Churros powstają ze składników tak prostych, że można je zrobić, nie wychodząc z domu. Jest tylko jedna rzecz, bez której słodkości się nie udadzą, a która nie w każdej kuchni się pojawia. Do uformowania churros potrzebny będzie rękaw cukierniczy z odpowiednią tylką, najlepiej w kształcie gwiazdki. Przyda się też solidny, szeroki garnek - podobny do tego, w którym zwykliśmy smażyć pączki.

Do zrobienia churros potrzebujesz rękawa cukierniczego i gwiaździstej tylki
Do zrobienia churros potrzebujesz rękawa cukierniczego i gwiaździstej tylki123RF/PICSEL

Najprostszy przepis na churros. Zrobisz je w pół godziny

Składniki na około 40-50 sztuk:

  • 1,5 szklanki wody
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (1-2 litry)
  • cukier puder lub zwykły cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj masło, cukier waniliowy, cukier i sól. Wymieszaj i zaczekaj aż się zagotuje. Wtedy, nie zdejmując garnka z ognia, dosyp mąkę i zacznij ucierać, najlepiej drewnianą łyżką, przez kilka minut. Ciasto ma być gładkie, sprężyste i z łatwością odchodzić od brzegów naczynia. Odstaw je do przestudzenia - przynajmniej 15-20 minut. W tym czasie rozgrzej olej w garnku.

Do przestudzonego ciasta wbijaj kolejno po jednym jajku i cały czas mieszaj drewnianą łyżką. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z gwiażdzistą tylką. Wyciskaj, bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz około 10 cm kawałki ciasta, obcinając je nożyczkami lub nożem. Smaż partiami, po kilka minut z każdej strony - churros mają być dobrze wysmażone, lekko brązowe. Po wyciągnięciu z garnka najlepiej odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nieco przestudzone churros możesz posypać cukrem pudrem lub mieszanką zwykłego cukru i cynamonu. Ale to tylko podstawowa wersja. Na całym świecie jada się je z najróżniejszymi dodatkami.

Churros można podawać z wieloma dodatkami
Churros można podawać z wieloma dodatkamiUnsplash

Z czym podawać churros?

Churros, tak jak nasze rodzime pączki, można podawać prawie ze wszystkim - byle by było słodko. Tradycyjnie jada się je z cukrem i cynamonem, ale równie dobrze sprawdzi się lukier, karmel, krem czekoladowy i kolorowa posypka. W domu najłatwiej przygotować sos czekoladowy lub bitą śmietanę.

Sos czekoladowy można zrobić na bazie śmietanki 36% i gorzkiej lub mlecznej czekolady. Wystarczy podgrzać śmietankę w kąpieli wodnej i dodawać do niej pokruszone słodkości. Ekstremalnie słodkim, ale wyjątkowo szybkim do zrobienia dodatkiem jest sos krówkowy - zrobiony z podgrzanego mleka skondensowanego, lub dostępnej w sklepach masy krówkowej. A najbardziej wybredni smakosze rozpływają się nad gorącymi churros z zimnymi lodami i dodatkiem orzechów.