Halo, tu ciasto! Z bakaliami – według przepisu Ewy Wachowicz

Kamil Olek

Kamil Olek

Delikatny makowy keks Ewa Wachowicz przygotuje w "halo tu polsat" już w piątek 20 grudnia. To ciasto nie tylko smaczne, ale i wyjątkowe. Dlaczego? Otóż mak – jeden z najpopularniejszych symboli płodności, dostatku i szczęścia – od wieków odgrywa wyjątkową rolę w polskiej tradycji kulinarnej, zwłaszcza w okresie świątecznym. Makowiec, makiełki, kutia, łamańce i wiele, wiele innych udowadniają, że czarno-błękitne ziarna nie mają sobie równych. Ich subtelna goryczka i intensywny aromat idealnie współgrają z bakaliami, miodem czy cytrusami, tworząc przy tym niezapomniane smaki. Przepis Ewy Wachowicz na keks makowy wzbogaca zaś te klasyczne nuty o białoczekoladowy akcent oraz subtelny rumowy aromat. Innymi słowy – palce lizać (i to nie tylko w święta).

Keks makowy według Ewy Wachowicz
Keks makowy według Ewy WachowiczPolsat

Keks makowy według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka suchego maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 230 gramów masła
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 4 łyżki posiekanych bakalii (migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 gramów białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ewa Wachowicz przygotuje makowy keks w "halo tu polsat" już w piątek 20 grudnia.

200 gramów masła roztopić i odstawić, by przestygło. Jajka zaś wybić do miski, wsypać do nich cukier i ubić, aż masa zbieleje. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mak, a następnie zmiksować na małych obrotach. Powoli dolewać przestudzone masło, cały czas ucierając.

Bakalie posiekać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i wsypać do ciasta, po czym dodać kilka kropel aromatu rumowego. Wymieszać całość szpatułką i przełożyć masę do natłuszczonej wcześniej połową pozostałego masła i wysypanej bułką tartą keksówki.

Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut, przed wyjęciem sprawdzając patyczkiem, czy keks w środku jest suchy.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z resztą masła, po czym polać gotowe ciasto. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

Keks makowy według Ewy Wachowicz
Keks makowy według Ewy WachowiczPolsat
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPolsat
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas