Halo, tu ciasto! Z bakaliami – według przepisu Ewy Wachowicz
Kamil Olek
Delikatny makowy keks Ewa Wachowicz przygotuje w "halo tu polsat" już w piątek 20 grudnia. To ciasto nie tylko smaczne, ale i wyjątkowe. Dlaczego? Otóż mak – jeden z najpopularniejszych symboli płodności, dostatku i szczęścia – od wieków odgrywa wyjątkową rolę w polskiej tradycji kulinarnej, zwłaszcza w okresie świątecznym. Makowiec, makiełki, kutia, łamańce i wiele, wiele innych udowadniają, że czarno-błękitne ziarna nie mają sobie równych. Ich subtelna goryczka i intensywny aromat idealnie współgrają z bakaliami, miodem czy cytrusami, tworząc przy tym niezapomniane smaki. Przepis Ewy Wachowicz na keks makowy wzbogaca zaś te klasyczne nuty o białoczekoladowy akcent oraz subtelny rumowy aromat. Innymi słowy – palce lizać (i to nie tylko w święta).
Keks makowy według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka suchego maku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 230 gramów masła
- kilka kropel aromatu rumowego
- 4 łyżki posiekanych bakalii (migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 gramów białej czekolady
- 1 łyżka masła
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Ewa Wachowicz przygotuje makowy keks w "halo tu polsat" już w piątek 20 grudnia.
200 gramów masła roztopić i odstawić, by przestygło. Jajka zaś wybić do miski, wsypać do nich cukier i ubić, aż masa zbieleje. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mak, a następnie zmiksować na małych obrotach. Powoli dolewać przestudzone masło, cały czas ucierając.
Bakalie posiekać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i wsypać do ciasta, po czym dodać kilka kropel aromatu rumowego. Wymieszać całość szpatułką i przełożyć masę do natłuszczonej wcześniej połową pozostałego masła i wysypanej bułką tartą keksówki.
Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut, przed wyjęciem sprawdzając patyczkiem, czy keks w środku jest suchy.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z resztą masła, po czym polać gotowe ciasto. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!