Czas na rybkę. Spróbuj aromatycznej dorady w ziołach według Martina Gimeneza Castro
Karolina Szydłak
Dziś w ''halo tu polsat'' zapachniało pieczoną rybką. Martin Gimenez Castro przygotował doradę w aromatycznych ziołach, która rozpływa się w ustach. Ten przepis będzie idealną propozycją na rodzinny obiad lub bardziej pożywną kolację.
Dlaczego warto jeść ryby? Są zdrowe i mają wiele witamin
Ryby coraz rzadziej pojawią się w codziennej diecie Polaków. To duży błąd, ponieważ ich regularne spożywanie jest korzystne dla funkcjonowania całego organizmu.
Ryby są głównym źródłem kwasów omega-3 w diecie. Dostarczają pełnowartościowego białka oraz wielu składników mineralnych w tym selenu, potasu i żelaza. Ryby to także bogactwo wielu potrzebnych witamin — D, B12, A oraz E.
Składniki potrzebne do przygotowania dorady według przepisu Martina Gimeneza Castro
- 2 sztuki dorady 600/800 g
- 4 sztuki pomidorów malinowych
- 1 doniczka bazylii
- 2 cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 cytryny
- sól i pieprz
- olej uniwersalny
Sposób przygotowania:
Na początek musisz wyfiletować rybę - tak żeby nie było ości. Następnie połóż doradę skórą w dół na blachę i polej ją olejem.
Na wierzch ryby połóż pokrojone w plastry pomidory (bez skórki) i cienko posiekaną czerwoną cebulkę, czosnek oraz bazylię. Skrop rybę sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj kapkę oliwy. Rybę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Danie można serwować z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Zobacz też: