Czas na rybkę. Spróbuj aromatycznej dorady w ziołach według Martina Gimeneza Castro

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w ''halo tu polsat'' zapachniało pieczoną rybką. Martin Gimenez Castro przygotował doradę w aromatycznych ziołach, która rozpływa się w ustach. Ten przepis będzie idealną propozycją na rodzinny obiad lub bardziej pożywną kolację.

Pieczona dorada
Pieczona dorada 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ryby? Są zdrowe i mają wiele witamin

Ryby coraz rzadziej pojawią się w codziennej diecie Polaków. To duży błąd, ponieważ ich regularne spożywanie jest korzystne dla funkcjonowania całego organizmu. 

Ryby są głównym źródłem kwasów omega-3 w diecie. Dostarczają pełnowartościowego białka oraz wielu składników mineralnych w tym selenu, potasu i żelaza. Ryby to także bogactwo wielu potrzebnych witamin — D, B12, A oraz E.

Składniki potrzebne do przygotowania dorady według przepisu Martina Gimeneza Castro

  • 2 sztuki dorady 600/800 g
  • 4 sztuki pomidorów malinowych 
  • 1 doniczka bazylii
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz
  • olej uniwersalny

Sposób przygotowania:

Na początek musisz wyfiletować rybę - tak żeby nie było ości. Następnie połóż doradę skórą w dół na blachę i polej ją olejem.

Na wierzch ryby połóż pokrojone w plastry pomidory (bez skórki) i cienko posiekaną czerwoną cebulkę, czosnek oraz bazylię. Skrop rybę sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj kapkę oliwy. Rybę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Danie można serwować z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas