Babka ziemniaczana lepsza niż u babci. Dodatek żeberek zmienia wszystko

Beata Łajca

Beata Łajca

Najbardziej kojarzy się z Podlasiem, ale występuje także w kuchni Mazowsza, Śląska i Suwalszczyzny. W każdym regionie przyjmuje inną nazwę i każdy regionalny przepis jest wyjątkowy. Ale jedno nie zmienia się nigdy — podstawowym składnikiem tego rarytasu są surowe tarte ziemniaki. Ewa Wachowicz do swojego przepisu dodała coś ekstra — aromatyczne marynowane żeberka. I ten dodatek sprawia, że jej babka ziemniaczana nie może się równać z żadną inną.

babka ziemniaczana na żeberkach
babka ziemniaczana na żeberkach123RF/PICSEL

Można powiedzieć, że ile domów, tyle babek ziemniaczanych, bo są regiony, w których piecze się ją regularnie do dziś. Ale są też takie miejsca, gdzie o babce ziemniaczanej prawie nikt nie słyszał. Nie ważne, z której części Polski pochodzisz, przepis Ewy Wachowicz podbije Twoje serce. Dodatek aromatycznych żeberek podkręca smak babki i czyni z niej idealne danie na jesień.

Babka ziemniaczana na żeberkach od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg  żeberek wieprzowych
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 0,3 szklanki grysiku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz 
  • do dekoracji: kwaśna śmietana, świeży tymianek i majeranek

Przygotowanie:

Żeberka podziel na zgrabne kawałki (po dwa lub po jednym żeberku). Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz roztartym w dłoniach tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i zostaw na pół godziny. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce lub użyj robota kuchennego. Jajka roztrzep widelcem, wlej do masy ziemniaczanej. Dodaj grysik. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż żeberka na złoty kolor. Gdy lekko się zrumienią, dorzuć posiekaną w kostkę cebulę, wszystko razem przesmaż.

Duże naczynie żaroodporne (może też być gęsiarka) wysmaruj olejem. Przełóż mięso z cebulą i zalej masą ziemniaczaną. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1,5 godziny (dla piekarników z funkcją parową pozostaw naczynie otwarte).

Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Babkę możesz udekorować świeżym tymiankiem i majerankiem.

Zobacz także:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas