Coś słodkiego, ale bez cukru. Ciasto z jabłkami w pianie według przepisu Ewy Wachowicz
Masz ochotę na coś słodkiego, ale masz obawy, że ostatnio trochę nadto folgujesz zachciankom z cukrem w roli głównej? Nie ma problemu - Ewa Wachowicz ma w swym bogatym zbiorze przepisów recepturę idealną. Co powiesz na ciasto z jabłkami w słodkiej piance, do którego przygotowania nie użyto ani grama cukru?

Jeśli ograniczasz cukier w diecie, nie musisz od razu rezygnować z deserów. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodki przysmak, w którym jednak nie ma cukru. Zamiast niego w roli słodzika występuje na przykład ksylitol.
Taki właśnie przepis na ciasto z jabłkami proponuje Ewa Wachowicz. Do wypieku nie używa się cukru - ani pudru, ani trzcinowego, ani kryształu. Do ciasta i do piany dodaje się ksylitol.
A efekt? Widoczny na zdjęciu powyżej. Słodki przysmak do kawy lub herbaty, ale w zdrowszym wydaniu - oto przepis.
Przepis Ewy Wachowicz na ciasto z jabłkami w pianie - bez cukru, ze słodzikiem
Składniki:
- 400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 250 g masła
- 300 g ksylitolu
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do dekoracji
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić, dodać połowę ksylitolu i posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić w kostkę, gniazda nasienne usunąć. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypać resztę ksylitolu. Delikatnie zmiksować.
Zimne ciasto zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem.
Do jabłek dodać pianę. Wymieszać i przełożyć na ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Smacznego!
Zobacz też: