Ten prosty trik przedłuża życie piwonii. Będą długo świeże i pachnące
Czerwiec to miesiąc końca szkoły, truskawek, zapachu jaśminu i piwonii. Te ostatnie mają ogromną rzeszę fanek i fanów - kwiaty peonii uwodzą formą i kształtem, o zapachu nie wspominając. Cieszą oczy na działkach i w ogródkach, bardzo często trafiają też do naszych domów. Co zrobić, by po ścięciu i przyniesieniu do domu zachowały urodę i zapach na wiele dni?

Dziś piwonie, czy też peonie, bo i pod tą nazwą, pochodzącą od łacińskiego imienia kwiatu - Paeonia - funkcjonują te przepiękne rośliny, można kupić dosłownie wszędzie. Pysznią się na straganach, miejskich murkach, w kwiaciarniach, supermarketach i dyskontach. Czerwiec należy do nich bezapelacyjnie. Wniesione do domu przydają wnętrzom elegancji, wystarczy gałązka, by pokój nabrał uroku i wypełnił się dyskretnym zapachem. Sprawdziliśmy, jak najlepiej potraktować peonie, by zachowały świeżość na wiele dni.
Co zrobić, by peonie długo zachowały świeżość?
W sieci znajdziemy sporo porad ekspertów na temat odpowiedniego traktowania ciętych kwiatów. Wiele gatunków ma specyficzne wymagania, peonie należą do tej grupy. Zanim jednak przejdziemy do potrzeb charakterystycznych dla peonii, kilka słów o wymaganiach, jakie mają wszystkie kwiaty, które przynosimy do domu.
1. Zanim więc piwonie trafią do wazonu, musimy obciąć ich końcówki. Robimy to czystym, ostrym narzędziem. Nie miażdżymy końcówek (nożyczkami czy sekatorem), lecz tniemy pod kątem 45 stopni. Czyste i gładkie cięcie to większa powierzchnia chłonna, ścinając końcówki odblokowujemy też naczynia, dzięki którym rośliny pobierają wodę.
2. Usuwamy nadmiar liści. Pamiętając o tym, że liście piwonii również są bardzo dekoracyjne (a także zapewniają przebieg procesu fotosyntezy), spokojnie możemy zostawić te umieszczone wyżej, a usunąć najniższe, które po zanurzeniu kwiatów znalazłyby się pod wodą. Takie listki szybko gniją, brudzą wodę i przyspieszają proces przekwitania kwiatów.

Trik na przedłużenie życia ciętych piwonii
3. Część florystów radzi, by przed włożeniem piwonii do wazonu najpierw na kilkanaście sekund umieścić jej końcówki we wrzątku. Taki zabieg polecany jest dwóm rodzajom roślin - ze zdrewniałymi łodygami (jak u róż czy bzów) oraz tym, które mają w łodygach mleczny sok. Pierwsze lubią wrzątek, bo poprawia on system rozprowadzający wodę wewnątrz rośliny. W przypadku drugich (np. maków) wrząca woda rozmiękcza zaschnięty na końcówkach łodygi sok, który warto zetrzeć papierowym ręcznikiem. Niektórzy tak samo traktują peonie - wkładając oczyszczone łodyżki na kilkanaście sekund do wrzątku. Jest jednak i inna szkoła, według której łodygi piwonii dobrze jest zanurzyć na 10 minut w occie lub spirytusie (ta sama rada dotyczy hortensji). Po tym czasie kwiaty wkładamy do czystej, chłodnej wody.
4. Ważne, by pamiętać nie tylko o czystej wodzie, ale i czystym naczyniu. Wazon powinien być wyszorowany, a przy każdej zmianie wody myjemy go dokładnie, usuwając osad z wnętrza naczynia. Dzięki temu zapobiegamy namnażaniu się drobnoustrojów, które przyspieszają procesy gnilne i prowadzą do szybkiego przekwitania kwiatów.
Jaka woda do piwonii?
5. Wodę w naczyniu zmieniamy codziennie. Eksperci radzą, by do wazonu wlewać wodę odstałą albo przegotowaną - bez pęcherzyków powietrza, które mogą blokować system nawadniania rośliny.
6. Najdłużej będą nas cieszyć piwonie ścięte w pąkach lub delikatnie rozwinięte. Przynosząc do domu bukiet w pełni rozwiniętych peonii, miejmy świadomość, że postoją w wazonie krócej.
7. By kwiaty dłużej pozostały świeże, wazon z peoniami postawmy w miejscu, które nie jest bezpośrednio nasłonecznione. Ostre słońce skróci życie kwiatów.