Wyjątkowo szybka zapiekanka ziemniaczana. Z mięsem, salami i pokaźną ilością sera
To danie powstaje błyskawicznie, a wygląda i smakuje tak, jakby spędziło w piekarniku długie godziny. Ziemniaki tworzą tu swoisty spód, mięso doprawione curry i pieprzem dodaje wyrazistości, a całość przykrywa ser, salami i cebula – zestaw prosty, ale efektowny, przypominający skrzyżowanie pizzy i klasycznej zapiekanki. To kuchnia bez udziwnień, szybka i sycąca, a jednocześnie pełna charakteru.

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami według Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 10 ugotowanych ziemniaków typu C
- 500 gramów mięsa mielonego drobiowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 gramów twardej mozzarelli
- 100 gramów salami w plastrach
- 2 cebule
- około 150 mililitrów ketchupu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z curry, solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym ułożyć połówki ziemniaków tak, by szczelnie zakryły dno. Posypać połową sera, następnie rozłożyć równą warstwę przyprawionego mięsa. Całość przykryć drugim arkuszem pergaminu i delikatnie docisnąć, aby ziemniaki się rozgniotły i połączyły ze składnikami. Zdjąć papier, posmarować ketchupem, posypać resztą sera i obłożyć plastrami salami oraz krążkami cebuli. Zapiekać w 180°C, aż wierzch mocno się zrumieni. Podawać na gorąco