Puszyste jogurtowe "suflety" według Jurka Sobieniaka – zapiekane z twardym serem

Beata Maj

Beata Maj

Co powiecie na łatwe placuszki w stylu sufletów? Jurek Sobieniak dodaje do nich jogurt, dzięki czemu nabierają wyrazistego smaku oraz sodę spulchniającą je i sprawiającą, że robią się aksamitnie miękkie. Wisienką na torcie jest ser, z którym się je zapieka. Palce lizać!

Jurek Sobieniak
Jurek SobieniakDariusz GałązkaAKPA

W piątek w kuchni "halo tu polsat" rządzi Jurek Sobieniak. Tym razem kucharz proponuje nam wariacje na temat sera. Na pierwszy ogień idą placki à la suflety, smażone na patelni, a następnie zapiekane z dojrzewającym, twardym serem džiugas. Aromatyczna przekąska sprawdzi się zarówno jako część lunchu czy obiadu, jak i osobne danie.

Placki według Jurka Sobieniaka smaży się szybko - dzięki obecności sody stają się puszyste i smakowicie kontrastują z chrupiącą serową otoczką.

Przepis na "suflety" jogurtowe zapiekane z chrupiącym serem (dojrzewającym 12 miesięcy)

Składniki:  

  • 200 g jogurtu naturalnego  
  • 150 g mąki krupczatki  
  • 1 jajko  
  • 1/2 łyżeczki sody  
  • 200 g sera džiugas  
  • miód wielokwiatowy  

Przygotowanie:  

Wymieszaj suche i mokre produkty oddzielnie. Połącz suche z mokrym tak, aby powstało ciasto o konsystencji kisielu. Patelnię nagrzej i wysmaruj olejem przy pomocy papierowego ręcznika. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta z odstępami 3 cm. Opiekaj na rumiany kolor po 1 minucie z każdej strony.

Gotowe suflety odstaw. Patelnię nagrzej i posyp serem tak, aby powstały cztery kupki, gdy ser lekko się rozpuści, połóż na nim suflet, by się przykleił. Opiekaj 30 sekund do zrumienienia. Podawaj z miodem.

"Suflety" z serem
"Suflety" z seremDariusz GałązkaAKPA
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas