Puszyste jogurtowe "suflety" według Jurka Sobieniaka – zapiekane z twardym serem
Beata Maj
Co powiecie na łatwe placuszki w stylu sufletów? Jurek Sobieniak dodaje do nich jogurt, dzięki czemu nabierają wyrazistego smaku oraz sodę spulchniającą je i sprawiającą, że robią się aksamitnie miękkie. Wisienką na torcie jest ser, z którym się je zapieka. Palce lizać!
W piątek w kuchni "halo tu polsat" rządzi Jurek Sobieniak. Tym razem kucharz proponuje nam wariacje na temat sera. Na pierwszy ogień idą placki à la suflety, smażone na patelni, a następnie zapiekane z dojrzewającym, twardym serem džiugas. Aromatyczna przekąska sprawdzi się zarówno jako część lunchu czy obiadu, jak i osobne danie.
Placki według Jurka Sobieniaka smaży się szybko - dzięki obecności sody stają się puszyste i smakowicie kontrastują z chrupiącą serową otoczką.
Przepis na "suflety" jogurtowe zapiekane z chrupiącym serem (dojrzewającym 12 miesięcy)
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g sera džiugas
- miód wielokwiatowy
Przygotowanie:
Wymieszaj suche i mokre produkty oddzielnie. Połącz suche z mokrym tak, aby powstało ciasto o konsystencji kisielu. Patelnię nagrzej i wysmaruj olejem przy pomocy papierowego ręcznika. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta z odstępami 3 cm. Opiekaj na rumiany kolor po 1 minucie z każdej strony.
Gotowe suflety odstaw. Patelnię nagrzej i posyp serem tak, aby powstały cztery kupki, gdy ser lekko się rozpuści, połóż na nim suflet, by się przykleił. Opiekaj 30 sekund do zrumienienia. Podawaj z miodem.