Prosto, ale z klasą, czyli indyk w kolagenowym bulionie – z kruchą tartą ziemniaczaną podany. Przepis Jurka Sobieniaka
Niepozorne na pierwszy rzut oka, a jednak niezwykle dopracowane - tak można by opisać to danie Jurka Sobieniaka, w którym domowa prostota spotyka się z niemal restauracyjną finezją. Medaliony z indyka, duszone w bulionie kolagenowym, mają w sobie smak znany z niedzielnych obiadów, ale sposób ich podania - obok kruchej tarty z kremem ziemniaczanym - wprowadza je na zupełnie inny poziom. To przepis, który mógłby pojawić się zarówno na stole w rodzinnym domu, jak i w karcie eleganckiego bistro, gdzie liczy się nie tylko smak, lecz także pomysł.

Indycze medaliony z tartą ziemniaczaną według Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 400 gramów medalionów z indyka
- 200 mililitrów drobiowego bulionu kolagenowego
- 400 gramów mączystych ziemniaków
- 90 gramów zimnego masła
- 150 gramów mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- parmezan
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso osuszyć ręcznikiem kuchennym, po czym oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 15 gramów masła, obsmażyć medaliony z obu stron na złoty kolor i zalać je gorącym bulionem kolagenowym; dodać czosnek oraz tymianek, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec lekko odparować sos.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, dodać 50 gramów masła oraz śmietankę i dokładnie ubić. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym - gdy masa lekko przestygnie - dorzucić żółtko i wymieszać.
Z mąki, 25 gramów masła, żółtka, szczypty soli i zimnej wody zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, wyłożyć nim foremki do tart, nakłuć spody widelcem i piec w 190°C przez około 15-18 minut, aż staną się złociste i kruche.
Na lekko przestudzone spody wycisnąć krem ziemniaczany przy pomocy rękawa cukierniczego, tworząc rozetki lub spiralne wzory. Tartę krótko zapiec w 180°C przez 5 minut, by żółtko się ścięło, a powierzchnia nabrała połysku.
Na talerzu ułożyć tartę, obok podać medaliony z indyka polane sosem z bulionu kolagenowego. Całość wykończyć świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.






