(Prawie) polskie pierogi z azjatyckim twistem. Fantazja czy klasyka?
Choć na ogół myślimy o nich jako o symbolu polskiej kuchni, prawdziwa historia pierogów zaczyna się setki kilometrów od Wisły – konkretniej w Chinach, gdzie od blisko dwóch tysięcy lat lepiono podobne cuda z cienkiego ciasta i mięsnego farszu. W tej recepturze Jurek Sobieniak wraca więc niejako do dalekowschodnich źródeł, ale i nie porzuca tego, co nasze – ciasto jest klasyczne, a wieprzowina swojska, choć por i sos miodowo-sojowy dodają całości orientalnej głębi. Mamy więc do czynienia nie tylko z kulinarną fantazją, ale świadomym ukłonem w stronę pierogowej genealogii.

Pierogi z wieprzowiną i porem w towarzystwie miodowo-sojowego sosu
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 500 gramów łopatki wieprzowej
- 1 biała część pora
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50 mililitrów sosu sojowego
- 100 gramów miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę i pół łyżeczki soli, zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 5 minut. Dolać zimną wodę, lekko wymieszać, ponownie przykryć i pozostawić na 15 minut. Następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę i odłożyć je na kolejne 15 minut.
W międzyczasie przygotować farsz – wieprzowinę drobno posiekać lub zmielić, wymieszać z posiekanym porem, resztą soli i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka szklanką, po czym na każde nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiać. Gotować partiami w osolonym wrzątku – 3 minuty od momentu wypłynięcia.
W trakcie gotowania przygotować sos - sos sojowy wymieszać z miodem, przeciśniętym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Gorące pierogi podawać z sosem.