Panino con speck e formaggio, czyli smak alpejskich hal i weneckich serowarni w jednym. Według Jurka Sobieniaka

Redakcja

Redakcja

We Włoszech nawet zwykła kanapka potrafi mieć swoją historię – zwłaszcza wtedy, kiedy w środku lądują składniki mające za sobą długie tradycje. Speck – wędzona na zimno i dojrzewająca w górskim powietrzu szynka – stanowi wizytówkę Południowego Tyrolu. Asiago to z kolei jeden z najstarszych serów północnych Włoch – produkowany nieprzerwanie od wieków w sercu Wenecji Euganejskiej, łagodny i kremowy, ale z wyrazistym charakterem, zwłaszcza w wersji dojrzewającej. Jurek Sobieniak łączy je w prostej, ale efektownej kanapce, dorzucając grillowaną paprykę z nutą kopru włoskiego i zamykając wszystko w chrupiącej ciabatcie.

Speck i asiago
Speck i asiagoDariusz GałązkaAKPA

Włoska kanapka z wędzonym speckiem i asiago

Składniki: 

  • 2 ciabatty 
  • 200 gramów krojonego specku 
  • 200 gramów sera asiago 
  • 2 kolorowe papryki 
  • szczypta nasion kopru włoskiego 
  • sól, pieprz 
  • 50 mililitrów oliwy z oliwek 
  • 20 mililitrów octu winnego 

Sposób przygotowania: 

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, oprószyć szczyptą soli i ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, po czym grillować po 3 minuty z każdej strony, aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Obsypać je nasionami kopru włoskiego, świeżo zmielonym pieprzem i skropić octem winnym oraz odrobiną oliwy. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, po czym zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia.

Ciabatty przekroić wzdłuż, skropić oliwą i podgrzać na suchej patelni grillowej przez minutę, aż lekko się zarumienią. Na jednej z połówek każdej ciabatty ułożyć pokrojony w plastry asiago, speck i kawałki grillowanej papryki. Przykryć drugą połówką pieczywa i całość zgrillować na patelni, dociskając kanapkę rondlem lub ciężką pokrywką. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a pieczywo stanie się chrupiące. Podawać od razu po przygotowaniu.