Pancakes, jagody i mascarpone, czyli deser na śniadanie. I to bez grama poczucia winy

Redakcja
Puszyste, delikatne i pełne smaku – pancakes to śniadaniowa klasyka, którą podać można na milion sposobów. Jagody, kremowe mascarpone oraz cynamon, zamieniają jednak amerykańskie naleśniki w deser godny najlepszej restauracji. To śniadanie, które rozpieszcza od pierwszego kęsa, łącząc maślaną puszystość placków z owocową świeżością i lekką korzenną nutą. Nie wymaga wielkiego wysiłku, ale efekt? Czysta poezja na talerzu.

Pancakes z jagodami, mascarpone i cynamonem
Składniki:
- 100 gramów jagód (opcjonalnie borówek)
- 300 gramów mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 mililitrów mleka (opcjonalnie maślanki)
- 100 gramów roztopionego masła
- 1 jajko
- 100 mililitrów oleju
- 250 gramów mascarpone
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 3-4 łyżki konfitury z jagód
- 200 ml syropu klonowego
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać roztopione masło, jajko oraz mleko (lub maślankę) i dokładnie połączyć składniki, aż masa będzie jednolita. Na patelni rozgrzać masło oraz olej w równych proporcjach, a następnie smażyć pancakes na małym ogniu. Gdy na wierzchu ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, posypać je jagodami lub borówkami (przekrojonymi na pół) i przewrócić na drugą stronę.
W osobnej misce ubić mascarpone i wymieszać z cynamonem. Naleśniki układać na zmianę z kremem mascarpone, tworząc 3-4 poziomy. Całość polać konfiturą jagodową lub/i syropem klonowym.