"Obraz miłości", czyli carpaccio z łososiowej polędwicy w wersji Jurka Sobieniaka

Redakcja

Redakcja

Miłość na talerzu? Czemu nie! Carpaccio z polędwicy łososiowej w wersji Jurka Sobieniaka to kompozycja smaków, która może stać się prawdziwym "obrazem miłości" – lekkim i harmonijnym, a przy tym pełnym subtelnych detali. Przedstawiamy więc połączenie, które urzeka tak prostotą, jak i elegancją, a przy okazji stanowi idealną przystawkę na walentynkową kolację – wystarczy kilka składników i chwila uwagi, by stworzyć danie, które zachwyci.

Carpaccio z polędwicy łososiowej
Carpaccio z polędwicy łososiowejAKPA

Carpaccio z polędwicy łososiowej

Składniki:

  • 300 gramów polędwicy łososiowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 50 mililitrów oliwy
  • 50 mililitrów oleju
  • świeży tymianek
  • 2 pieczarki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ciabatta

Sposób przygotowania:

Miód wymieszać ze startą skórką oraz sokiem z cytryny, dodać musztardę i stopniowo, cienkim strumieniem, wlewać oliwę oraz olej, cały czas mieszając, aż sos nabierze gęstości.

Polędwicę oczyścić ze skóry i ułożyć na talerzu tak, by zakryła całą jego powierzchnię. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i rozłożyć na łososiu. Całość polać przygotowanym sosem i udekorować świeżym tymiankiem. Podawać z ciabattą.