"Obraz miłości", czyli carpaccio z łososiowej polędwicy w wersji Jurka Sobieniaka

Redakcja
Miłość na talerzu? Czemu nie! Carpaccio z polędwicy łososiowej w wersji Jurka Sobieniaka to kompozycja smaków, która może stać się prawdziwym "obrazem miłości" – lekkim i harmonijnym, a przy tym pełnym subtelnych detali. Przedstawiamy więc połączenie, które urzeka tak prostotą, jak i elegancją, a przy okazji stanowi idealną przystawkę na walentynkową kolację – wystarczy kilka składników i chwila uwagi, by stworzyć danie, które zachwyci.

Carpaccio z polędwicy łososiowej
Składniki:
- 300 gramów polędwicy łososiowej
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 50 mililitrów oliwy
- 50 mililitrów oleju
- świeży tymianek
- 2 pieczarki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ciabatta
Sposób przygotowania:
Miód wymieszać ze startą skórką oraz sokiem z cytryny, dodać musztardę i stopniowo, cienkim strumieniem, wlewać oliwę oraz olej, cały czas mieszając, aż sos nabierze gęstości.
Polędwicę oczyścić ze skóry i ułożyć na talerzu tak, by zakryła całą jego powierzchnię. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i rozłożyć na łososiu. Całość polać przygotowanym sosem i udekorować świeżym tymiankiem. Podawać z ciabattą.