Kaszanka w nowoczesnym wydaniu: zapiekana z boczkiem, winogronami i sosem klonowym
Dziś Jurek Sobieniak przygotował w "halo tu polsat" zapiekaną kaszankę w boczku z winogronami i sosem klonowym. To oryginalne połączenie smaków, które zaskoczy niejedno podniebienie. Idealna propozycja na pyszną kolację lub oryginalną przekąskę.

Kaszanka w boczku według przepisu Jurka Sobieniaka
Składniki potrzebne do przygotowania kaszanki w boczku:
- 4 pętka kaszanki
- 400g boczku surowego wędzonego w plastrach
- 300g winogron bezpestkowych
- 100ml syropu klonowego
- 1 strączek chili
- 100ml wody
- 1 łyżeczka czubata skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wodę ze skrobią ziemniaczaną i syropem klonowym, a następnie zagotuj całość, aż sos zgęstnieje. Delikatnie dopraw solą do smaku. Kaszankę obierz z flaka i obficie zawiń w plastry boczku. Ułóż zawiniętą kaszankę w brytfance, dodaj winogrona bezpestkowe i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez około 15-20 minut, aż wszystko się dobrze zrumieni.
Podawaj gorące, polane sosem klonowym oraz udekoruj danie posiekanym strączkiem chili. Smacznego!
Zobacz też: