Być może to najlepsze frytki na świecie. Belgijskie, z tradycyjnym sosem samurai
Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się chrupiącym wierzchem i mięciutkim, rozpływającym się w ustach środkiem, frytkom. W kuchni "halo tu polsat" Mateusz Gessler pokazuje, jak zrobić prawdziwe, grube, belgijskie frytki z pysznym sosem samurai. Dwukrotnie smażone na wołowym łoju zyskują chrupkość, o której marzy każdy smakosz smażonych ziemniaczków.

Przepis na frytki belgijskie z tradycyjnym sosem belgijskim samurai
Frytki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepsze będą odmiany Lord, Bryza, Finezja, Augusta, Pasat, Glada lub Fresco)
- 600 g łoju wołowego
Sos Samurai
Składniki:
- 100 g majonezu
- 60 g ostrego keczupu
- 30 g musztardy stołowej lub słonecznej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/10 łyżeczki papryczki chilli suszonej
Zobacz też: Kompendium kartoflane, czyli jakie ziemniaki wybrać na placki, jakie na frytki, a jakie na kopytka?
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, wrzucić do zimnej wody, pokroić w grube frytki, osuszyć przed smażeniem. Łój wołowy roztopić i nagrzać do 130 stopni, smażyć 9 minut małymi partiami, po smażeniu wystudzić.
Drugie smażenie: łój wołowy nagrzać do 185/190 stopni, smażyć 2,5 min małymi partiami, odsączyć z tłuszczu na ręczniku. Podawać z sosem.
Smacznego!