5-minutowa sałatka z awokado i krewetkami według przepisu Mateusza Gesslera
Kończy się zima, w kuchni szukamy więc czegoś świeżego, chrupkiego i soczystego. W tej roli znakomicie sprawdzi się sałatka, którą zrobimy dosłownie w 5 minut. Danie to jest idealne dla osób, które dbają o linię i troszczą się o zdrowie - ma dużo białka i zdrowych tłuszczy, składa się bowiem z awokado, krewetek i kawioru. Sałatka idealnie nadaje się na szybki lunch, sprawdzi się też jako wykwintna przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Podana w wydrążonym awokado, udekorowana zielonymi listkami zachwyci nie tylko podniebienie, ale i oczy.

Przepis na 5-minutową sałatkę z awokado i krewetkami
Składniki:
- 1 szt. dojrzałego awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 g kawioru
- 80 g krewetek koktajlowych
Sos:
- 1/4 pęczka koperku
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1/2 szt ząbka obranego czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz i togarashi - do smaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka sosu chilli
- 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire
- sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie:
Składniki sosu połączyć ze sobą w misce, wymieszać rózgą francuską i doprawić do smaku, dodać podsmażone z czosnkiem i wystudzone krewetki.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką tak, aby powiększyć co najmniej dwukrotnie dziurę po pestce, uważając żeby nie uszkodzić łupiny. Posmarować pędzelkiem zamoczonym w soku z cytryny dokładnie cały miąższ awokado by się nie utleniał (nie ciemniał). Posiekać miąższ oraz seler naciowy w kostkę, dodać do sosu - dokładnie wymieszać. Sosem z krewetkami i dodatkami nafaszerować awokado z górką, przystroić kawiorem i mikro liśćmi.
Smacznego!
Zobacz też: