​5-minutowa sałatka z awokado i krewetkami według przepisu Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Kończy się zima, w kuchni szukamy więc czegoś świeżego, chrupkiego i soczystego. W tej roli znakomicie sprawdzi się sałatka, którą zrobimy dosłownie w 5 minut. Danie to jest idealne dla osób, które dbają o linię i troszczą się o zdrowie - ma dużo białka i zdrowych tłuszczy, składa się bowiem z awokado, krewetek i kawioru. Sałatka idealnie nadaje się na szybki lunch, sprawdzi się też jako wykwintna przystawka na spotkaniu ze znajomymi. Podana w wydrążonym awokado, udekorowana zielonymi listkami zachwyci nie tylko podniebienie, ale i oczy.

Katarzyna Cichopek, Maciej Kurzajewski i Mateusz Gessler
Katarzyna Cichopek, Maciej Kurzajewski i Mateusz GesslerAKPA

Przepis na 5-minutową sałatkę z awokado i krewetkami

Składniki:

  • 1 szt. dojrzałego awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 g kawioru
  • 80 g krewetek koktajlowych

Sos:

  • 1/4 pęczka koperku
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szt ząbka obranego czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz i togarashi - do smaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku

Przygotowanie:

Składniki sosu połączyć ze sobą w misce, wymieszać rózgą francuską i doprawić do smaku, dodać podsmażone z czosnkiem i wystudzone krewetki.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką tak, aby powiększyć co najmniej dwukrotnie dziurę po pestce, uważając żeby nie uszkodzić łupiny. Posmarować pędzelkiem zamoczonym w soku z cytryny dokładnie cały miąższ awokado by się nie utleniał (nie ciemniał). Posiekać miąższ oraz seler naciowy w kostkę, dodać do sosu - dokładnie wymieszać. Sosem z krewetkami i dodatkami nafaszerować awokado z górką, przystroić kawiorem i mikro liśćmi.

Smacznego!

Zobacz też: