Z miłości do natury: dlaczego warto pić herbaty owocowe i ziołowe?

Płatna współpraca

W studiu „halo tu polsat” mieliśmy okazję przygotować ekologiczne herbaty na kilka sposobów – zarówno na ciepło, jak i na zimno. To napój, który w obecnym sezonie przeziębień może wspierać odporność i pomagać w dostarczeniu organizmowi cennych składników. Ziołowe napary nie tylko smakują wyśmienicie, ale także są alternatywą dla kawy i klasycznych herbat. A dzięki temu, że herbaty są ekologiczne, czyli uprawiane bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, dają nam to, co w naturze najlepsze.

Herbaty ziołowe mogą wspierać odporność
Herbaty ziołowe mogą wspierać odpornośćmateriały promocyjne

Dlaczego warto wybierać ekologiczne herbaty?

Herbaty ekologiczne to nie tylko lepszy smak i brak sztucznych dodatków, ale także dbałość o środowisko. Uprawiane bez chemicznych środków ochrony roślin, zachowują swoje naturalne właściwości zdrowotne. Dzięki ścisłym kontrolom gleby i procesu suszenia finalny produkt jest smaczny oraz w zależności od wybranej herbaty - może wzmacniać odporność, wspierać układ trawienny i krwionośny czy wspierać zdrowy sen.

Dodatkowo wybór certyfikowanych herbat ekologicznych wspiera producentów dbających o ekologię, zrównoważoną gospodarkę i zdrowie konsumentów. Warto więc sięgnąć po naturalne rozwiązania i zadbać o swoją odporność w zgodzie z naturą!

Z miłości do natury: dlaczego warto pić herbaty owocowe i ziołowe?materiały promocyjne

3 przepisy na ekologiczne herbaty

1. Wiosenne orzeźwienie - na zimno

Idealna propozycja na ciepłe dni lub jako zamiennik słodzonych napojów. Połączenie mięty, aronii i hibiskusa tworzy lekko cierpki, orzeźwiający napój.

Składniki:

  • 200 ml ostudzonego naparu z mięty Bifix
  • 200 ml ostudzonego naparu z aronii Bifix
  • 200 ml ostudzonego naparu z hibiskusa Bifix
  • kostki lodu
  • 200 ml wody gazowanej
  • plasterek cytryny
  • listek mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Zaparzamy miętę, aronię i hibiskusa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy napary do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Dopełniamy wodą gazowaną i dekorujemy plasterkami cytryny oraz listkami mięty.

2. Na poprawę humoru - napar na ciepło

Łagodna, relaksująca mieszanka melisy i rumianku to sposób na wieczorny relaks i ukojenie po stresującym dniu.

Składniki:

  • 1 torebka melisy Bifix
  • 1 torebka rumianku Bifix
  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Zalewamy zioła gorącą wodą i parzymy zgodnie z zaleceniami na opakowaniach. Po zaparzeniu mieszamy smaki i podajemy w kubku. Aby dodać naturalnej słodyczy, można dosłodzić napary odrobiną miodu.

3. Na wiosnę

Połączenie dzikiej róży i malin dostarcza dawkę witaminy C, może wpłynąć na wzmocnienie odporności i wspomóc organizm w okresie przesilenia wiosennego.

Składniki:

  • 1 torebka owocowej Bifix
  • 1 torebka herbaty malinowej Bifix
  • 1 torebka dzikiej róży Bifix
  • 350 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w małej szklance parzymy owocową, w dużej - dziką różę i malinę. Napary przelewamy do kubka i mieszamy. Pijemy na ciepło.

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?