Z miłości do natury: dlaczego warto pić herbaty owocowe i ziołowe?
Płatna współpraca
W studiu „halo tu polsat” mieliśmy okazję przygotować ekologiczne herbaty na kilka sposobów – zarówno na ciepło, jak i na zimno. To napój, który w obecnym sezonie przeziębień może wspierać odporność i pomagać w dostarczeniu organizmowi cennych składników. Ziołowe napary nie tylko smakują wyśmienicie, ale także są alternatywą dla kawy i klasycznych herbat. A dzięki temu, że herbaty są ekologiczne, czyli uprawiane bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, dają nam to, co w naturze najlepsze.

Dlaczego warto wybierać ekologiczne herbaty?
Herbaty ekologiczne to nie tylko lepszy smak i brak sztucznych dodatków, ale także dbałość o środowisko. Uprawiane bez chemicznych środków ochrony roślin, zachowują swoje naturalne właściwości zdrowotne. Dzięki ścisłym kontrolom gleby i procesu suszenia finalny produkt jest smaczny oraz w zależności od wybranej herbaty - może wzmacniać odporność, wspierać układ trawienny i krwionośny czy wspierać zdrowy sen.
Dodatkowo wybór certyfikowanych herbat ekologicznych wspiera producentów dbających o ekologię, zrównoważoną gospodarkę i zdrowie konsumentów. Warto więc sięgnąć po naturalne rozwiązania i zadbać o swoją odporność w zgodzie z naturą!
3 przepisy na ekologiczne herbaty
1. Wiosenne orzeźwienie - na zimno
Idealna propozycja na ciepłe dni lub jako zamiennik słodzonych napojów. Połączenie mięty, aronii i hibiskusa tworzy lekko cierpki, orzeźwiający napój.
Składniki:
- 200 ml ostudzonego naparu z mięty Bifix
- 200 ml ostudzonego naparu z aronii Bifix
- 200 ml ostudzonego naparu z hibiskusa Bifix
- kostki lodu
- 200 ml wody gazowanej
- plasterek cytryny
- listek mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Zaparzamy miętę, aronię i hibiskusa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy napary do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Dopełniamy wodą gazowaną i dekorujemy plasterkami cytryny oraz listkami mięty.
2. Na poprawę humoru - napar na ciepło
Łagodna, relaksująca mieszanka melisy i rumianku to sposób na wieczorny relaks i ukojenie po stresującym dniu.
Składniki:
- 1 torebka melisy Bifix
- 1 torebka rumianku Bifix
- 250 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Zalewamy zioła gorącą wodą i parzymy zgodnie z zaleceniami na opakowaniach. Po zaparzeniu mieszamy smaki i podajemy w kubku. Aby dodać naturalnej słodyczy, można dosłodzić napary odrobiną miodu.
3. Na wiosnę
Połączenie dzikiej róży i malin dostarcza dawkę witaminy C, może wpłynąć na wzmocnienie odporności i wspomóc organizm w okresie przesilenia wiosennego.
Składniki:
- 1 torebka owocowej Bifix
- 1 torebka herbaty malinowej Bifix
- 1 torebka dzikiej róży Bifix
- 350 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w małej szklance parzymy owocową, w dużej - dziką różę i malinę. Napary przelewamy do kubka i mieszamy. Pijemy na ciepło.
Płatna współpraca