Prawdziwa uczta pod chmurką. Cztery sprytne przepisy idealne na wiosenny piknik
Czy jest coś przyjemniejszego niż dobre jedzenie w pięknych okolicznościach przyrody? Piknik może być świetnym pomysłem na spędzenie majówki albo tylko dodatkiem do ciekawej wycieczki na łono natury. Pod warunkiem, że będzie smaczny i nie przysporzy wiele trudu. Te cztery przepisy zachwycą każdego - od wegetarianina, po mięsożercę, miłośnika owoców i słodkości. Są łatwe do zrobienia i wygodne do jedzenia na kocyku.

Mini tortille pełne warzyw, czyli wegetariańska przekąska idealna na piknik
Tortille są idealne do jedzenia w plenerze. Te z hummusem i warzywami będą soczyste, chrupiące, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. W sklepach można znaleźć wiele rodzajów hummusu - lepiej wybrać ten o wyrazistym smaku. A dla tych, którzy za nim nie przepadają, równie dobrze sprawdzi się serek do kanapek - np. z ziołami.

Składniki:
- 4 tortille (mogą być pełnoziarniste)
- 200 g hummusu (np. z suszonymi pomidorami lub czosnkowy)
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- pół opakowania rukoli
- 100 g sera feta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w słupki (ze skórką lub bez, jak wolisz). Tortille posmaruj hummusem, ułóż na nim warzywa, trochę rukoli, posyp pokruszonym serem feta, polej odrobiną oliwy, przypraw solą i pieprzem. Zwiń ciasto w ciasny rulon, pokrój na 2 lub 3 części i każdą z nich zepnij wykałaczką.
Kurczak tikka masala w wersji na wynos, czyli sycące koreczki do jedzenia w plenerze
To wariacja na temat indyjskiego klasyka w wersji wygodnej do jedzenia na kocyku. Będzie lekko pikantna i słodka jednocześnie, sycąca, ale nadal bardzo fit. I znów - nie zajmuje wiele czasu, a jej przygotowanie jest banalne.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka pasty tikka masala (lub przyprawa curry + papryka)
- 1 mango
- 1/2 czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- limonka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę i marynuj w mieszance jogurtu i tikka masala minimum przez pół godziny. W tym czasie pokrój w kostkę mango, cebulkę posiekaj w cienkie pióra i wyciśnij sok z limonki. Usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Kolendrę posiekaj. Zdejmij z patelni, ostudź i przejdź do nadziewania koreczków. Na każdą wykałaczkę czy patyczek nakładaj kolejno - kawałek kurczaka, mango i cebulę. Na koniec skrop sokiem z limonki i posyp wszystko kolendrą.
Sałatka z truskawek i arbuza z twistem, czyli owocowa przekąska pod chmurką
Na porządnym pikniku nie może zabraknąć owoców, ale ileż można jeść banany czy jabłka... Zwłaszcza, że dzisiaj mamy dostęp do wszystkich owoców świata, przez cały rok. Sałatka z truskawek, arbuza i mięty z zaskakującym dodatkiem koziego sera zaskoczy gości. Jest słodka, ale bez przesady, soczysta i co najważniejsze (nie tylko w majówkę), bardzo orzeźwiająca.
Składniki:
- 200 g truskawek
- 300 g arbuza
- 100 g sera koziego
- kilka gałązek świeżej mięty
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- opcjonalnie: odrobina miodu
Przygotowanie:
Obetnij szypułki i umyj truskawki dokładnie, po czym pokrój na połówki. Arbuza również pokrój w nieco większą kostkę, a kozi ser w malutkie kosteczki. Wymieszaj wszystko delikatnie, skrop limonką lub cytryną (miodem również, jeśli go używasz), a na koniec dodaj posiekaną miętę.
Czekoladowe muffinki z żurawiną, czyli coś słodkiego bez brudzenia rąk
Każdy dobry piknik, tak jak i porządny obiad, powinien się skończyć deserem. Na deser najlepsza jest czekolada, ale pod chmurką sprawa nie jest taka prosta. Na szczęście ludzie wymyślili coś tak cudownego jak muffinki - słodycze, które robi się w mgnieniu oka, są pełne smaku i nie grożą plamami na wiosennej garderobie.

Składniki:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Przygotuj formę na 8 muffinek (jeśli jest silikonowa, nie potrzebujesz papilotek, w metalowej lepiej będzie ich użyć). Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło z czekoladą. Do miski wsyp suche składniki, wbij jajka, dolej czekoladową mieszankę, dosyp żurawinę i posiekane orzechy. Wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Nałóż ciasto do foremek i piecz przez 20 minut, do suchego patyczka.
Co zapakować do piknikowego kosza?
Pamiętaj, aby wszystkie przekąski zapakować w szczelne pojemniki. Jeżeli pogoda dopisuje, lepiej, przynajmniej w transporcie, trzymać je w torbie termicznej z wkładem chłodzącym, a dopiero później przepakować do cudnej urody piknikowego koszyczka.
Oprócz jedzenia przyda się też coś do picia - nie zapomnij o soku lub wodzie dla swoich gości.
Oprócz tego w piknikowym koszyku z daniami z naszych przepisów muszą się znaleźć:
- 4 widelce i 4 miseczki do sałatki
- 4 talerzyki - gdyby ktoś chciał odłożyć na chwilę swoją przekąskę
- 4 kubeczki do picia
- serwetki papierowe
- worki na śmieci (łatwiej będzie po sobie posprzątać)
- chusteczki nawilżane (do wycierania rąk)
- spray na komary
- i największy bohater - koc piknikowy.
Z tak wyposażonym koszem piknikowym majówka zapowiada się przepysznie!