Dlaczego żywienie odgrywa tak istotną rolę w chorobie onkologicznej?

Płatna współpraca z Nutridrink Protein Omega 3

W programie „halo tu polsat” przyjrzeliśmy się szczególnej roli żywienia w sytuacjach, kiedy dotyka nas poważna choroba – choroba nowotworowa. Do rozmowy została zaproszona dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska-Jakubik, która odpowiedziała na pytania dotyczące znaczenia odpowiedniej diety w czasie leczenia onkologicznego.

Dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska-Jakubik podkreśla, że leczenie często wiąże się z uciążliwymi dolegliwościami
Dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska-Jakubik podkreśla, że leczenie często wiąże się z uciążliwymi dolegliwościamimateriały promocyjne

Dlaczego żywienie jest ważne, gdy chorujemy?

Kiedy chorujemy, organizm potrzebuje wsparcia w postaci składników odżywczych, by móc efektywnie walczyć z chorobą. Jest to szczególnie istotne w przypadku pacjentów onkologicznych, gdzie nie tylko sama choroba, ale także stosowane terapie, takie jak chemioterapia czy radioterapia, obciążają organizm. Dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska-Jakubik podkreśla, że leczenie często wiąże się z dolegliwościami, takimi jak nudności, wymioty czy utrata apetytu, co dodatkowo utrudnia spożywanie posiłków. Natomiast prawidłowe żywienie, dopasowane do stanu zdrowia, ma kluczowe znaczenie dla procesu leczenia.

Bez żywienia nie ma leczenia

Jednym z ważnych aspektów, które poruszyła ekspertka, jest fakt, że bez odpowiedniego żywienia efektywność leczenia onkologicznego może być zmniejszona. Dieta powinna być pełnowartościowa, aby zapobiec niedoborom składników odżywczych, które mogą wpływać na pogorszenie stanu zdrowia pacjenta i osłabienie jego organizm. Stosowanie diety, która nie pokrywa potrzeb organizmu, może prowadzić do spadku masy ciała, rozwoju niedożywienia, co może prowadzić do konieczności zmniejszenia dawek leków lub nawet opóźnienia terapii, co z kolei może wpływać na skuteczność leczenia nowotworowego.

Co jest szczególnie ważne w diecie pacjenta onkologicznego?

Dlaczego żywienie odgrywa tak istotną rolę w chorobie onkologicznej?materiały promocyjne

W diecie osoby chorej na nowotwór niezwykle istotne jest dostarczenie energii i składników odżywczych. Kluczową rolę odgrywa białko, które pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek i wspomaga odbudowę komórek. Wspiera również układ odpornościowy, co jest niezbędne w czasie terapii onkologicznej. Dla pacjentów onkologicznych zapotrzebowanie na białko jest niemal dwukrotnie większe niż u osób zdrowych.

Rola żywienia medycznego

Nie zawsze tradycyjna dieta wystarcza, by pokryć wszystkie potrzeby żywieniowe chorego. W sytuacjach, kiedy pacjent ma trudności ze spożywaniem odpowiednich ilości pokarmu, lekarz może zalecić wprowadzenie żywienia medycznego. Jest to specjalistyczna żywność zawierająca m.in. ważne dla pacjenta onkologicznego składniki odżywcze, np. takie jak białko, witaminy, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe Omega-3. Przykładem takiego produktu jest Nutridrink Protein Omega 3. Tego typu produkty odżywiają pacjenta przez co pomagają wzmacniać organizm i wesprzeć w walce z chorobą.

Kiedy wprowadzić żywienie medyczne?

Żywienie medyczne powinno być wprowadzane pod nadzorem lekarza już na etapie diagnozy, a jego stosowanie powinno trwać tak długo, jak pacjent tego potrzebuje. Ważne jest, aby nie zwlekać z włączeniem tej formy wsparcia, ponieważ pacjenci często zbyt późno decydują się na żywienie medyczne, kiedy organizm jest już mocno osłabiony i wyniszczony.

Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Stosować pod nadzorem lekarza. Nutricia Polska Sp. z o.o., ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa

Płatna współpraca z Nutridrink Protein Omega 3

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas

Więcej na ten temat