Torcik Red Velvet z kremem śmietankowym – idealnie wilgotny i kremowy
Są takie desery, które już od pierwszego spojrzenia robią wrażenie – i nasz torcik Red Velvet z kremem śmietankowym zdecydowanie do nich należy. Ma w sobie coś eleganckiego i świątecznego – głęboki czerwony kolor, idealnie wilgotny biszkopt i lekki, aksamitny krem, który wręcz rozpływa się w ustach.

Karolina Bigos podczas przygotowywania torciku przekonywała, że sekret tego deseru tkwi w dobrym nabiale. To właśnie mascarpone, śmietanka i naturalna maślanka od OSM Łowicz sprawiają, że torcik ma tak perfekcyjną strukturę i smak. Wysokiej jakości nabiał daje gwarancję, że krem będzie stabilny, puszysty, a biszkopt - cudownie miękki i wilgotny.
To deser, który z powodzeniem możemy przygotować zarówno na święta, jak i na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Wygląda jak z cukierni, ale jest zaskakująco prosty w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i odrobina pasji do pieczenia.
Przepis na torcik Red Velvet
Składniki
Na ciasto:
- 540 g mąki tortowej
- 350 g cukru
- 350 ml maślanki naturalnej od OSM Łowicz
- 3 jajka
- 330 ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- czerwony barwnik w żelu
Na krem:
- 750 g mascarpone śmietankowego od OSM Łowicz
- 750 g śmietanki UHT 30% Łowickiej
- 5 łyżeczek cukru pudru
Na konfiturę malinową i dekorację:
- 400 g mrożonych malin
- 250 g świeżych malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka galaretki malinowej
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy olej i czerwony barwnik, miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, po czym stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 180°C (góra-dół). Po wystudzeniu wyrównujemy wierzch i przekrawamy biszkopt na trzy równe blaty.
W czasie pieczenia mrożone maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Skrobię rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody i wlewamy do malin. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, po czym zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do schłodzenia.
W misie miksera ubijamy śmietankę, mascarpone i cukier puder - aż powstanie gładki, gęsty krem. Dzielimy go na trzy części - dwiema przekładamy blaty ciasta, a trzecią dekorujemy torcik. Wierzch posypujemy okruszkami z ciasta i świeżymi malinami.
Efekt? Red Velvet, który wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni! Delikatny, kremowy, o subtelnej kakaowej nucie i owocowej świeżości malin.
Materiał promocyjny