Białe leczo z kapusty włoskiej, jabłka i gruszki z parzoną kiełbasą
W kuchni „halo tu polsat” Jurek Sobieniak zaskoczył nas nietypową odsłoną klasyki – białym leczo z kapusty włoskiej, jabłka i gruszki, podanym z delikatną parzoną kiełbasą. Jeśli potrzebujemy jesiennego comfort food, to danie na pewno nas nie zawiedzie, szczególnie gdy do przygotowania użyjemy ekologicznego mięsa, które nada potrawie wyjątkowej głębi smaku i najwyższej jakości.

Mięso ekologiczne - mądry wybór
Z roku na rok rośnie świadomość, jeśli chodzi o to, co trafia na nasze talerze. Nie wystarczy już, że mięso wygląda świeżo - chcemy wiedzieć, skąd pochodzi, w jakich warunkach żyły zwierzęta i czym były karmione. Zwracamy uwagę na etykę hodowli, ekologię i zdrowie, nasze oraz bliskich.
Na te potrzeby odpowiedziała Mięsna Paczka - marka, która łączy ekologicznych rolników z odbiorcami. Każdy kawałek mięsa dostępny w ofercie pochodzi z certyfikowanych chowów ekologicznych bez antybiotyków, gdzie zwierzęta mają gwarantowany dostęp do tak pozornie podstawowych rzeczy, jak naturalne światło, wolny wybieg, odpowiednio duża przestrzeń do życia, czy... prawo do odpoczynku. I karmione są EKO paszą, z roślin niepryskanych syntetycznymi pestycydami.
Gdzie kupić ekologiczne mięso?
Wszystkie produkty spełniające unijne standardy ekologiczne oznaczone są symbolem tzw. Ekoliścia i numerem jednostki certyfikującej (PL-EKO-XX). Znajdziemy je w sklepach ekologicznych, ale możemy też zamówić bezpośrednio do domu, właśnie przez Mięsną Paczkę.
Mięso jest pakowane próżniowo i mrożone w szczycie świeżości, a w przesyłce znajduje się suchy lód, który utrzymuje idealną temperaturę. Dzięki temu produkty trafiają do nas w doskonałym stanie, zmrożone na kość - gotowe do wrzucenia do garnka lub przechowania w zamrażarce nawet przez rok.
Co dziś na obiad?
Choć marka zaczynała od surowych mięs - drobiu, wołowiny i wieprzowiny - dziś w jej ofercie znajdziemy także EKO ryby oraz gotowe wyroby ekologiczne, takie jak parówki, klopsiki, bulion kolagenowy z kurczaka lub indyka czy wędliny bez konserwantów.
Na bazie tych produktów Jurek Sobieniak zaproponował białe leczo z kapusty włoskiej, gruszki i jabłka na bulionie drobiowym z parzoną kiełbasą.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g kapusty włoskiej
- 400-500 g kiełbasy ekologicznej z Mięsnej Paczki
- 1 duża cebula
- 1 jabłko kwaśne (np. szara reneta)
- 1 gruszka dojrzała
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 300 ml bulionu drobiowego ekologicznego z Mięsnej Paczki
- 120 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 100 g parmezanu
- 1 cytryna
- sól, pieprz, szczypta cukru
- świeży koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Kiełbasę wkładamy do gorącego bulionu i parzymy przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy ją, a bulion pozostawiamy do dalszego gotowania. Jeśli chcemy uzyskać lekko chrupiącą skórkę, możemy delikatnie obsmażyć kiełbasę przed podaniem.
W garnku szklimy drobno pokrojoną cebulę na maśle i oleju. Dodajemy poszatkowaną kapustę włoską i dusimy kilka minut, aż zmięknie. Wlewamy bulion z parzenia kiełbasy, przykrywamy i dusimy 15 minut na małym ogniu.
Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty i dusimy jeszcze 6-8 minut, aż owoce lekko zmiękną.
Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny - to właśnie ona nada potrawie świeżej nuty.
Leczo powinno wyjść gęste, kremowe i aksamitne. Jeśli jest zbyt płynne - gotujemy chwilę bez przykrywki.
W głębokim talerzu układamy porcję gorącej kiełbasy, a na nią - porcję białego leczo. Całość posypujemy świeżym koperkiem lub pietruszką, tartym parmezanem i cząstką cytryny.
Materiał promocyjny