Te produkty to prawdziwe paliwo dla mózgu. Koniecznie zjedz je na śniadanie
Karolina Szydłak
Zbilansowane odżywianie ma nie tylko znaczący wpływ na sylwetkę, ale również prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dziś w ''halo tu polsat'' poruszono bardzo ważny temat diety, która jest dobra dla mózgu. Z tej okazji w studiu pojawiła się dietetyczka kliniczna Michalina Klukowska. Eksperta wyjaśniła, jak ważną rolę odgrywa ''zdrowe paliwo'', które codziennie dostarczamy do organizmu. Zaprezentowała też propozycje zdrowych śniadań dla różnych grup wiekowych. Na szczęście wcale nie trzeba rezygnować ze wszystkich jedzeniowych przyjemności.
Publiczność ''halo tu polsat'' skomponowała własne propozycje zdrowych talerzy
Gościem ''halo tu polsat'' była dziś dietetyczka kliniczna — Michalina Klukowska. W programie zdradziła, jakie produkty będą najlepsze dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Na początek trójka ochotników z publiczności ''halo tu polsat'' zaprezentowała propozycje własnych kompozycji śniadaniowych. Dietetyczka wspólnie z prowadzącymi oceniła, czy przygotowane przez publiczność składniki mogą być zdrowym i pożywnym śniadaniem.
Na pierwszym talerzu znalazła się między innymi bułka z ziarnami, która jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Zdaniem dietetyczki ziarna są w tym posiłku kluczowe, ponieważ dostarczają do organizmu glukozę. Na tym samym talerzu znalazł się również wrap, który był źródłem kwasów omega-3. Dzięki temu udało się skomponować posiłek, który miał wszystkie tłuszcze potrzebne do prawidłowej pracy mózgu.
''Fajnie, że z ziarnami, a nie taka zwykła goła bułka. Dlatego, że jakby one też dostarczają nam glukozę, ale glukozę właśnie z węglowodanów złożonych. Czyli nie z batonika, nie z pączka, nie z białej bułki. [...] Bo glukoza tak naprawdę jest paliwem dla mózgu, a jeżeli pochodzi z węglowodanów złożonych, no to ta energia jakby rozkładana jest dłużej, wystarcza na dłużej. Więc super, że znalazły się tutaj produkty pełnoziarniste'' [...] Mamy tutaj również sałatę, właściwie miks sałat, który jest też źródłem kwasu foliowego, który również będzie poprawiał koncentrację. Mamy warzywka, awokado'' - dodała Michalina.
Na drugim talerzu znalazły się między innymi takie produkty jak: gorzka czekolada oraz orzechy nerkowa. Ta propozycja była jednak bardzo uboga w składniki odżywcze. Nie byłoby to pożywne śniadanie. Bardziej mała przekąska. Dietetyczka pochwaliła jednak dodanie na talerz gorzkiej czekolady, która również może wspomóc pracę mózgu:
''Gorzka czekolada jest warta uwagi z tego względu, że jest źródłem magnezu, a magnez z kolei poprawia koncentrację, przyspiesza nam myślenie, więc super, że tutaj się też ten składnik znalazł'' - dodała Michalina.
Trzeci talerz okazał się najmniej zdrowy. Znalazły się tam takie produkty jak pączek i parówka. Zdaniem dietetyczki jest to przykład jedzenia wysoko przetworzonego. Po zjedzeniu tych produktów możemy czuć zmęczenie oraz ospałość.
''Tutaj mamy przede wszystkim te tłuszcze utwardzone, tłuszcze nasycone. Mamy węglowodany proste, czyli znów glukoza, która będzie nam powodowała takie chwilowe skoki tej energii'' - powiedziała Michalina.
Na szczęście nie trzeba wcale rezygnować ze wszystkiego, co smaczne. Wystarczy zachować w swojej diecie umiar.
''Ale to też nie oznacza, że jakby mając na myśli dietę na mózgu musimy rezygnować ze wszystkiego. No bo wiecie, tak naprawdę jest miejsce na wszystko tylko po prostu z rozsądkiem i umiarem'' - dodała na koniec ekspertka.
Te śniadania będą dobrym ''paliwem'' dla Twojego mózgu
Dietetyk kliniczna Michalina Klukowska zaprezentowała w ''halo tu polsat'' propozycje zdrowych i pożywnych śniadań. Zdaniem ekspertki idealnym posiłkiem dla przedszkolaka będzie owsianka z dodatkiem orzechów i owoców:
''Tutaj mam propozycję akurat dla dziecka w wieku przedszkolnym. Fajnym rozwiązaniem będzie na przykład owsianka przygotowana na mleku albo na napoju roślinnym. Do tego koniecznie owoce, orzechy, mogą być jakieś suszone morele. Bo te owoce są źródłem i przeciwutleniaczy i antyoksydantów, które będą niwelowały stres oksydacyjny. Będą nam super odżywiały komórki mózgowe'' - powiedziała dietetyczka.
Z kolei propozycją dla osoby dorosłej był lunchbox. Tym razem Michalina zaprezentowała sałatkę z wędzonym łososiem. Na pewno będzie to dobra opcja dla osób zapracowanych, które rano nie mają czasu celebrować długich śniadań.
''Tutaj jest taka sałatka. Pomyślałam sobie, że może być w formie lunchboxu, który można zabrać do pracy. Mamy tutaj sałatkę z wędzonym łososiem. Mógłby być to też na przykład tuńczyk. Ze względu na kwasy omega-3, które będą bardzo fajnie działały na przekazywanie informacji pomiędzy komórkami mózgowymi. Mamy też pestki dyni, czyli źródło magnezu. Ciecierzycę, która też ma i tryptofan i tyrozynę i lecytynę. Mamy tutaj dużo takich składników, których można by było wymieniać, które faktycznie na mózg działają dobrze'' - dodała na koniec Michalina.