Żurek na pieczonej kiełbasie – tradycyjny smak w nowej odsłonie

Płatna współpraca

Chyba nie ma drugiej tak charakterystycznej dla polskiej kuchni zupy jak żurek. Klasyczna wersja tego dania jest przygotowywana na wędzonce lub zwykłej kiełbasie, ale wyjątkowo sięgnęliśmy po kiełbasę pieczoną. Dzięki niej zupa zyska intensywniejszy, głębszy aromat. Podajemy przepis na żurek ugotowany w kuchni „halo tu polsat”.

Mąka żytnia w zakwasie nadaje mu kwaśnego posmaku i gęstości. Zamiast niej można jednak użyć płatków owsianych, nawet takich w wersji bezglutenowej
Mąka żytnia w zakwasie nadaje mu kwaśnego posmaku i gęstości. Zamiast niej można jednak użyć płatków owsianych, nawet takich w wersji bezglutenowejmateriały promocyjne

Przepis na żurek na pieczonej kiełbasie

Sekret udanego żurku tkwi nie tylko w dobrze przygotowanym zakwasie, ale także w odpowiednich dodatkach. W tym przepisie wykorzystaliśmy pieczoną kiełbasę, która nadała zupie wyjątkowy smak i lekką nutę dymu. Dopełnieniem były suszone grzyby, aromatyczne przyprawy i śmietanka, które sprawiły, że żurek stał się esencjonalny i aksamitny. Jak przygotować taką zupę?

Składniki:

  • 4 upieczone kiełbasy z szynki JBB Bałdyga
  • kilka suszonych podgrzybków
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l zakwasu na żur (na mące żytniej)
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pół szklanki śmietanki

Do podania:

  • ugotowane ziemniaki
  • jajka na twardo
  • świeży majeranek

Sposób przygotowania

Żurek na pieczonej kiełbasie – tradycyjny smak w nowej odsłoniemateriały promocyjne

Do garnka wlewamy wodę, w której wcześniej parzyła się kiełbasa z szynki JBB Bałdyga. Dorzucamy suszone grzyby - nie trzeba ich wcześniej namaczać. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Kroimy upieczoną kiełbasę na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.

Zakwas na żur przed użyciem lekko wstrząsamy, a następnie wlewamy go do gotującej się zupy. Doprawiamy majerankiem, mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut, aby wydobyć głębię smaku. Śmietankę hartujemy odrobiną gorącej zupy, a następnie dodajemy ją do garnka. Dokładnie mieszamy. Gdy żurek się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.

Podajemy z pokrojoną kiełbasą, ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Dla dekoracji i podkręcenia aromatu posypujemy świeżym majerankiem. Smacznego!

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?