Zdrowa i smaczna propozycja Mateusza Gesslera na imprezowy stół: wege miniburgery sojowe z burakiem, sosem tzatziki i serem śródziemnomorskim
Materiał promocyjny
W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Mateusz Gessler zaproponował danie, które udowadnia, że kuchnia wegetariańska może być zarówno zdrowa, jak i smaczna. Wege miniburgery sojowe z burakiem, sosem tzatziki i serem Arla Apetina to połączenie klasyki ze śródziemnomorską nutą, które nada się na wiele okazji: rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy nawet na lunch do pracy. Zachwycony będzie każdy, kto lubi nowe smaki i nieoczywiste kulinarne połączenia.
Wege miniburgery sojowe z burakiem to zdrowa alternatywa dla klasycznych burgerów, pełna zaskakujących smaków i aromatu. Dzięki wykorzystaniu buraków, komosy ryżowej i przypraw, danie to pozostaje wyjątkowo sycące, a jednocześnie lekkie i pełne wartości odżywczych. Podstawę potrawy stanowi burak, nadający potrawie słodkawego smaku. Komosa ryżowa i przyprawy przełamują z kolei to wrażenie nieco orzechową nutą, a kremowy sos tzatziki w połączeniu z grillowanym serem śródziemnomorskim Arla Apetina wnosi świeżość i wyrazistość. Efekt? Zapadająca w pamięć kompozycja smaków, po którą z pewnością chętnie sięgniemy ponownie.
Składniki:
Kotlety:
- Gotowane buraki - 500 g
- Ugotowana komosa ryżowa - 250 g
- Cebula biała - 100 g
- Ząbki obranego czosnku - 2 szt.
- Jajko z wolnego wybiegu (L) - 1 szt.
- Bułka tarta - 110-160 g (w zależności od konsystencji)
- Masło klarowane do smażenia - 200 ml
- Mielony kmin rzymski, świeża kolendra, miód, sól, pieprz - do smaku
- Arla Apetina ser śródziemnomorski w bloczku
- Paczka rukoli
- Suszone pomidory
Sos tzatziki:
- Jogurt grecki - 350 ml
- Ogórek długi zielony - 1 szt.
- Ząbek czosnku - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Sok z cytryny - 20 ml
- Świeża mięta - 5-6 liści
- Sól, pieprz - do smaku
Dodatki:
- Ajwar - mały słoiczek
- Grillowany ser śródziemnomorski Arla Apetina - 300 g
- Sałata karbowana w dwóch kolorach - 10 listków
- Cebula czerwona - 1 szt.
- Pomidor malinowy - 1 szt.
- Bułka brioszka - 12 szt.
- Paczka rukoli
- Suszone pomidory
Jak przygotować wege mini burgery sojowe z burakiem, sosem tzatziki i serem Arla Apetina?
Przygotowania zaczynamy od ugotowania buraków. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach - to nada masie odpowiednią konsystencję. Cebulę oraz czosnek podsmaż na maśle klarowanym, aż staną się miękkie. Dodaj je do już startych buraków. Kolejny krok to połączenie z ugotowaną wcześniej komosą ryżową i dosypanie przypraw, kolendry, jajka oraz bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby stworzyć spójną i zwartą strukturę. Wówczas będzie z niej łatwiej uformować kotleciki.
Kiedy masa będzie już gotowa, uformuj z niej małe burgery. Następnie smaż je na maśle klarowanym na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Powinny być chrupiące z zewnątrz, ale miękkie w środku. W międzyczasie przygotuj sos tzatziki. Wydrąż środek ogórka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek również, ale tym razem na tarce o małych oczkach. Liście mięty drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z jogurtem greckim, dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny dla dodatkowej kwaskowatości.
Czas na pozostałe składniki! Na pergaminie grilluj ser śródziemnomorski Arla Apetina do momentu, aż zacznie się topić. Przekrój bułki brioszki i podsmaż je na maśle. Górną część bułki posmaruj ajwarem, a na dolnej rozsmaruj sporą porcję sosu tzatziki. Ułóż liście sałaty, plastry pomidora malinowego oraz czerwonej cebuli. Dodaj kotleta buraczanego i grillowany ser feta. Całość udekoruj rukolą, kostkami sera Arla Apetina i suszonymi pomidorami.
Materiał promocyjny