Wytrawne muffiny maślane z curry i szarpaną wieprzowiną
Połączenie delikatnego, maślanego ciasta z wyrazistą szarpaną wieprzowiną i aromatycznym curry sprawia, że tej przekąsce trudno się oprzeć. Te wyjątkowe muffiny to dzieło Jurka Sobieniaka, który przygotował je w kuchni „halo tu polsat”. Idealne na imprezę, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Przedstawiamy prosty przepis – efekt „wow” gwarantowany!

Wytrawne muffiny to idealne połączenie delikatnego, maślanego ciasta z aromatycznym curry i soczystą szarpaną wieprzowiną. Przepis, który przygotował Jurek Sobieniak w kuchni "halo tu polsat", pozwala upiec 12 sztuk. Zapowiada się spotkanie z przyjaciółmi? Tę przekąskę długo będą wspominać!
Składniki na ciasto muffinkowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry (lub więcej dla intensywniejszego smaku)
- 1 szklanka mleka UHT 3,2% OSM Łowicz
- 2 jajka
- 80 g roztopionego i przestudzonego masła ekstra 82% OSM Łowicz
Składniki do szarpanej wieprzowiny:
- 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
- Bulion lub woda do duszenia
- Sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- Posiekana szalotka lub dymka
- Świeża kolendra lub natka pietruszki
- Sos jogurtowo-czosnkowy na bazie jogurtu greckiego OSM Łowicz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na większe kawałki, nacieramy przyprawami. Obsmażamy na oleju, aż się zarumieni. Przekładamy do garnka, podlewamy bulionem lub wodą, przykrywamy i dusimy 1,5-2 godziny, aż będzie miękkie. Rozrywamy widelcem i mieszamy z powstałym sosem.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mieszamy suche składniki. W osobnej misce łączymy mleko, jajka i masło, lekko roztrzepujemy. Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nakładamy do foremek do ¾ wysokości.
Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20-25 minut, aż się zarumienią.
Na ciepłe muffiny nakładamy szarpaną wieprzowinę, posypujemy dymką i kolendrą. Możemy dodać sos jogurtowo-czosnkowy dla przełamania smaku. Gotowe - smacznego!
Płatna współpraca