Wytrawne muffiny maślane z curry i szarpaną wieprzowiną

Płatna współpraca

Połączenie delikatnego, maślanego ciasta z wyrazistą szarpaną wieprzowiną i aromatycznym curry sprawia, że tej przekąsce trudno się oprzeć. Te wyjątkowe muffiny to dzieło Jurka Sobieniaka, który przygotował je w kuchni „halo tu polsat”. Idealne na imprezę, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Przedstawiamy prosty przepis – efekt „wow” gwarantowany!

Ta przekąska zachwyci gości
Ta przekąska zachwyci gości materiały promocyjne

Wytrawne muffiny to idealne połączenie delikatnego, maślanego ciasta z aromatycznym curry i soczystą szarpaną wieprzowiną. Przepis, który przygotował Jurek Sobieniak w kuchni "halo tu polsat", pozwala upiec 12 sztuk. Zapowiada się spotkanie z przyjaciółmi? Tę przekąskę długo będą wspominać!

Składniki na ciasto muffinkowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry (lub więcej dla intensywniejszego smaku)
  • 1 szklanka mleka UHT 3,2% OSM Łowicz
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego i przestudzonego masła ekstra 82% OSM Łowicz

Składniki do szarpanej wieprzowiny:

  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
  • Bulion lub woda do duszenia
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • Posiekana szalotka lub dymka
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki
  • Sos jogurtowo-czosnkowy na bazie jogurtu greckiego OSM Łowicz
Wytrawne muffiny maślane z curry i szarpaną wieprzowiną materiały promocyjne

Przygotowanie:

Mięso kroimy na większe kawałki, nacieramy przyprawami. Obsmażamy na oleju, aż się zarumieni. Przekładamy do garnka, podlewamy bulionem lub wodą, przykrywamy i dusimy 1,5-2 godziny, aż będzie miękkie. Rozrywamy widelcem i mieszamy z powstałym sosem.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mieszamy suche składniki. W osobnej misce łączymy mleko, jajka i masło, lekko roztrzepujemy. Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nakładamy do foremek do ¾ wysokości.

Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20-25 minut, aż się zarumienią.

Na ciepłe muffiny nakładamy szarpaną wieprzowinę, posypujemy dymką i kolendrą. Możemy dodać sos jogurtowo-czosnkowy dla przełamania smaku. Gotowe - smacznego!

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?