Tarta z porami – francuskie danie w parę chwil

Materiał promocyjny

W programie „halo tu polsat” przygotowaliśmy delikatną tartę z porami, która zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia. To doskonała propozycja na obiad lub kolację i świetny pomysł na przekąskę dla gości. Jak przygotować tartę?

Tarta z porami – francuskie danie w parę chwil
Tarta z porami – francuskie danie w parę chwilmateriały promocyjne

Pory, dzięki swojej zwartej strukturze, stanowią idealną bazę do nadzienia tarty. Dają bowiem skoncentrowany, jednolity smak i teksturę, które idealnie komponują się z kruchością ciasta. Ich intensywny, lekko słodki smak doskonale łączy się również z serem Gouda OSM Łowicz. Z kolei dzięki śmietanie 18% OSM Łowicz nadzienie nabierze wyjątkowej aksamitności.

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła ekstra od OSM Łowicz (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 3-4 pory (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2-3 jajka
  • 200 ml śmietany naturalnej 18% lub jogurtu naturalnego OSM Łowicz
  • 100 g sera żółtego Gouda (pokrojonego w kostkę lub startego) OSM Łowicz
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
  • tymianek
  • rukola

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Tarta z porami – francuskie danie w parę chwil materiały promocyjne

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pory dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na maśle OSM Łowicz, aż zmiękną. W misce mieszamy jajka, śmietanę 18% OSM Łowicz i starty ser łowicki gouda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy z lodówki ciasto, wałkujemy je i wykładamy nim formę do tarty. Pieczemy 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy pory, a następnie wlewamy masę jajeczną z serem. Następnie znów wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut, aż się zrumieni.

Podajemy z rukolą i tymiankiem, na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas