Tarta z porami – francuskie danie w parę chwil
Materiał promocyjny
W programie „halo tu polsat” przygotowaliśmy delikatną tartę z porami, która zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia. To doskonała propozycja na obiad lub kolację i świetny pomysł na przekąskę dla gości. Jak przygotować tartę?
Pory, dzięki swojej zwartej strukturze, stanowią idealną bazę do nadzienia tarty. Dają bowiem skoncentrowany, jednolity smak i teksturę, które idealnie komponują się z kruchością ciasta. Ich intensywny, lekko słodki smak doskonale łączy się również z serem Gouda OSM Łowicz. Z kolei dzięki śmietanie 18% OSM Łowicz nadzienie nabierze wyjątkowej aksamitności.
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła ekstra od OSM Łowicz (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- Szczypta soli
Farsz:
- 3-4 pory (tylko biała i jasnozielona część)
- 2-3 jajka
- 200 ml śmietany naturalnej 18% lub jogurtu naturalnego OSM Łowicz
- 100 g sera żółtego Gouda (pokrojonego w kostkę lub startego) OSM Łowicz
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
- tymianek
- rukola
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pory dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na maśle OSM Łowicz, aż zmiękną. W misce mieszamy jajka, śmietanę 18% OSM Łowicz i starty ser łowicki gouda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy z lodówki ciasto, wałkujemy je i wykładamy nim formę do tarty. Pieczemy 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy pory, a następnie wlewamy masę jajeczną z serem. Następnie znów wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut, aż się zrumieni.
Podajemy z rukolą i tymiankiem, na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Materiał promocyjny