Świąteczne klasyki w nowej odsłonie: tort naleśnikowy i kruche paszteciki z łososiem
W te święta stawiamy na dania, które robią wrażenie. Jurek Sobieniak przygotował elegancki tort naleśnikowy zastępujący klasyczne ciasta oraz kruche paszteciki nadziewane łososiem – wykwintną alternatywę dla tradycyjnych farszów. Łączy je więcej, niż mogłoby się wydawać: prostota wykonania i zaskakujący smak! Jeśli te święta chcemy spędzić niebanalnie, musimy wypróbować dwa poniższe przepisy.

Uwielbiamy tradycje, ale czasem chcielibyśmy je przełamać. Szukamy czegoś, co pozwoli nam odmienić świąteczny stół - podać coś znajomego, ale w nowej, ciekawszej formie. Tym razem postawiliśmy na duet, który łączy tradycję z nowoczesnością. Tort naleśnikowy to elegancka, lekka odpowiedź na ciężkie świąteczne ciasta, a kruche paszteciki z łososiem kuszą delikatnością i aromatem, zastępując dobrze znane farsze kapuściano-grzybowe.
Oba przepisy łączy jeszcze jedno - jakość. W tych przepisach sięgamy po doskonały nabiał, my sięgnęliśmy po produkty OSM Łowicz. Sernik Łowicki, twaróg Klinek, masło ekstra, śmietanka i mascarpone sprawiają, że struktura deserów i wytrawnych przekąsek staje się idealnie kremowa.
Tort naleśnikowy z polewą czekoladową i powidłami
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka UHT 3,2% OSM Łowicz,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 100 g roztopionego masła ekstra 82% OSM Łowicz,
- 1 płaska łyżeczka cukru.
Nadzienie:
- 1 wiaderko sera Sernik Łowicki,
- 300 g białej czekolady,
- 100 g powideł do dekoracji.
- Polewa czekoladowa
- 300 g gorzkiej czekolady 80%,
- 100 g czekolady (do dekoracji),
- 300 ml śmietanki UHT 30% OSM Łowicz.
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, jajka i wodę gazowaną. Miksujemy na gładką masę, dodajemy roztopione masło, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
Po tym czasie na dobrze rozgrzanym oleju smażymy cienkie naleśniki. Odkładamy do przestygnięcia, w tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i łączymy z Sernikiem Łowickim. Mieszamy do uzyskania gęstej, kremowej masy. Smarujemy naleśniki masą serową i układamy warstwowo. Gotowy blok chłodzimy w zamrażalniku.
Gorzką czekoladę łamiemy do metalowej miski, którą wkładamy do rondla z grzejącą się wodą. Mieszamy, aż się rozpuści. W osobnym rondelku podgrzewamy śmietankę, po czym dodajemy ją do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wyjmujemy tort naleśnikowy z zamrażarki, wylewamy na niego polewę i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni tak, aby naturalnie oblała brzegi. Dekorujemy powidłami i tartą czekoladą.
Kruche paszteciki z łososiem z kremem koperkowym
Krem koperkowy:
- 200 g serka mascarpone OSM Łowicz,
- 1/3 pęczka drobno posiekanego koperku,
- skórka z 1 cytryny,
- 50 g tartej białej czekolady.
Farsz:
- 400 g wędzonego łososia,
- 2 żółtka,
- 800 g twarogu tłustego Klinek OSM Łowicz,
- 2 białe cebule,
- olej,
- sól i pieprz.
Ciasto na paszteciki:
- 1 łyżka cukru,
- 2 ½ szklanki mąki typ 450,
- 1 jajko,
- 100 g rozpuszczonego masła łowickiego ekstra 82% OSM Łowicz,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka UHT 3,2% OSM Łowicz.
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie składniki kremu koperkowego, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.
Oczyszczamy cebulę, kroimy ją w kostkę i szklimy na oleju z solą i pieprzem. Następnie miksujemy ją z twarogiem i żółtkami, na koniec dodajemy posiekanego łososia. Wkładamy do lodówki.
Podgrzewamy mleko z cukrem do temperatury ok. 40°C. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by aktywować zaczyn.
Następnie wlewamy go do mąki, wyrabiamy ciasto, dodajemy jajko i masło. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, smarujemy jajkiem, nakładamy farsz przy dłuższym brzegu i zwijamy. Kroimy na sześciocentymetrowe kawałki, układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie paszteciki smarujemy białkiem z wodą i solą. Pieczemy w 180°C aż się zarumienią.
Po wystudzeniu dekorujemy kremem koperkowym.
Tort naleśnikowy i paszteciki z łososiem tworzą duet, który nie tylko wygląda spektakularnie, ale też smakuje tak, że będziemy do przepisów wracać w kolejnych latach. Te święta mogą mieć zupełnie nową odsłonę. Smacznego!
Materiał promocyjny