Sezon na dynię: 3 przepisy z wykorzystaniem ekologicznych produktów, które musisz wypróbować tej jesieni

Materiał promocyjny

Każdy produkt z „zielonym listkiem” przechodzi rygorystyczne kontrole
Każdy produkt z „zielonym listkiem” przechodzi rygorystyczne kontrolemateriały promocyjne

Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne?

Sezon na dynię: 3 przepisy, które musisz wypróbować tej jesienimateriały promocyjne

Szarlotka z dynią, miodem korzennym i kwaśną śmietaną

  • 500 g dyni makaronowej
  • 500 g obranych jabłek (ligol lub cortland)
  • 25 g masła
  • 100 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • kwaśna śmietana do podania
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
  • 250 g mąki
  • 125 g masła (w temp. pokojowej)
  • 125 g cukru
  • 1 jajko

Podpłomyki z kurczaka z pieczoną dynią i sosem ziołowym

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 400 g dyni hokkaido
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 40 ml octu jabłkowego
  • ziemniaki gotowane w mundurkach (ok. 500 g)
  • zsiadłe mleko
  • olej z pestek dyni

Pikantne racuchy dyniowe z szarpaną wieprzowiną w pomidorach

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (jak w szarlotce)
  • 4 czerwone cebule
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oliwy
  • 800 g dyni muscat (pokrojonej obieraczką w cienkie paski)
  • 200 g cebuli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g oscypka
materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?