Sezon na dynię: 3 przepisy, które musisz wypróbować tej jesieni
Przyszła jesień, pora, żeby na naszych stołach zagościła dynia. Wykorzystamy ją zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. W „halo tu polsat” szef kuchni Jerzy Sobieniak udowodnił, że z tego warzywa można wyczarować niezwykłe dania. Zanim jednak przejdziemy do przepisów, zatrzymajmy się na chwilę przy tym, z czego gotujemy.

Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne?
Kiedy sięgamy po dynię, jabłka, mąkę czy olej, mamy wybór - możemy kupić żywność z upraw konwencjonalnych lub zdecydować się na certyfikowane produkty ekologiczne. Te drugie oznaczone są charakterystycznym zielonym logo z listkiem, które jest gwarancją jakości i bezpieczeństwa.
Dlaczego ten wybór ma znaczenie? Żywność ekologiczna powstaje w warunkach maksymalnie zbliżonych do naturalnych. Nie używa się w niej GMO, sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin. To produkcja w zgodzie z naturą, w trosce o glebę, czystość wód i dobrostan zwierząt. Produkty z "zielonym listkiem" przechodzą rygorystyczne kontrole na każdym etapie - od pola, przez przetwarzanie, aż po dystrybucję.
Wybierając produkty ekologiczne, nie tylko dbamy o zdrowie swoje i swoich bliskich, ale też wspieramy polskich rolników i producentów, którzy zdecydowali się prowadzić swoje uprawy w sposób zrównoważony. A to inwestycja w lepszą przyszłość - dla naszego zdrowia i dla środowiska. Warto o tym pomyśleć, kupując składniki na najbliższy obiad - oczywiście - z dynią w roli głównej!
Szarlotka z dynią, miodem korzennym i kwaśną śmietaną
Składniki:
- 500 g dyni makaronowej
- 500 g obranych jabłek (ligol lub cortland)
- 25 g masła
- 100 g miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- kwaśna śmietana do podania
Przyprawa korzenna:
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła (w temp. pokojowej)
- 125 g cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, ucieramy z masłem, dodajemy jajko i cukier. Gdy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy.
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy razem z jabłkami w duże kawałki. Posypujemy przyprawą korzenną i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy owoce i smażymy około sześciu minut, mieszając co chwilę. Polewamy miodem i dodajemy skrobię, mieszamy całość, dusimy jeszcze dwie minuty.
W tym czasie wyjmujemy z lodówki ciasto, wałkujemy je na płaski okrągły placek. Następnie na wierzch podduszonych owoców wykładamy płat kruchego ciasta, docinamy brzegi i pieczemy w patelni z metalową rączką w 180°C około 35 minut na środkowej półce z funkcją termoobiegu. Gotową szarlotkę przykrywamy deską wyłożoną papierem pergaminowym i odwracamy tak, żeby owoce znalazły się na wierzchu. Podajemy ze śmietaną i odrobiną miodu z przyprawami.
Podpłomyki z kurczaka z pieczoną dynią i sosem ziołowym
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka miodu
Nadzienie:
- 400 g dyni hokkaido
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sos ziołowy:
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 40 ml octu jabłkowego
Dodatki:
- ziemniaki gotowane w mundurkach (ok. 500 g)
- zsiadłe mleko
- olej z pestek dyni
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy w 200°C przez 25 minut.
Pierś z kurczaka mielimy i mieszamy z jajkiem, mąką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Formujemy cienki placek i smażymy na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony.
Wszystkie składniki sosu ziołowego miksujemy na gładką masę. Upieczoną dynię łączymy z sosem. Podpłomyki kroimy na pół, nakładamy na nie nadzienie dyniowe i mięso. Przykrywamy drugą połówką podpłomyka.
Podajemy z ziemniakami w mundurkach i zsiadłym mlekiem, polewając całość olejem z pestek dyni.
Pikantne racuchy dyniowe z szarpaną wieprzowiną w pomidorach
Składniki na mięso:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka czosnku suszonego
- 2 łyżki przyprawy korzennej (jak w szarlotce)
- 4 czerwone cebule
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 50 ml oliwy
Składniki na racuchy:
- 800 g dyni muscat (pokrojonej obieraczką w cienkie paski)
- 200 g cebuli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 10 łyżek mąki
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g oscypka
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą, czosnkiem i przyprawami. Cebulę kroimy w pióra, mieszamy z koncentratem i oliwą. Na papierze pergaminowym układamy połowę cebuli, na nią mięso i przykrywamy resztą cebuli. Zawijamy w papier i folię aluminiową. Pieczemy w 250°C przez 45 minut, potem w 120°C przez 4 godziny. Gotowe mięso szarpiemy widelcem i mieszamy.
Dynię i cebulę łączymy z solą, odstawiamy na pięć minut. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu - roztrzepane jajka. Masę smażymy na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Racuchy podajemy z szarpanym mięsem i tartym oscypkiem.
Materiał promocyjny