Rolada serowa z pistacjami i matchą
Jurek Sobieniak przygotował w naszej kuchni przepis, który łączy modne składniki – pistacje, matchę i trzy rodzaje aromatycznych serów – w jedną spektakularną kompozycję. To danie, które od pierwszego spojrzenia robi wrażenie i udowadnia, że można osiągnąć efekt „wow”, gotując szybko i prosto.

To danie wygląda jak z wykwintnej restauracji, a robi się je zaskakująco łatwo. Pistacje i miód tworzą niezwykłe połączenie ze słonymi nutami serów. Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jak przygotować roladę? To jeden z tych przepisów, które naprawdę pokazują, jak wielką różnicę robi jakość składników. To dzięki najlepszej jakości nabiałowi rolada wychodzi elastyczna, kremowa, aromatyczna i idealnie trzyma formę. My skorzystaliśmy z produktów OSM Łowicz - danie wyszło idealnie!
Przepis na roladę serową
Składniki:
- 400 g sera Gouda od OSM Łowicz
- 400 g sera Cheddar od OSM Łowicz
- 400 g sera szwajcarskiego Księżak od OSM Łowicz
- Rolada ustrzycka OSM Łowicz
- 50 g siekanych pistacji
- 100 g pistacji do obtoczenia
- 3 łyżki miodu
- świeżo mielony pieprz
- matcha do posypania
Przygotowanie:
Zaczynamy od starcia wszystkich serów na grubych oczkach. Łączymy je równomiernie, tak aby powstała jednolita masa.
Na arkuszu pergaminu rozkładamy wymieszane sery, formujemy równy prostokąt i posypujemy go świeżo mielonym pieprzem, siekanymi pistacjami i odrobiną matchy, która doda subtelnego aromatu i zielonego koloru.
Wsuwamy całość do piekarnika i zapiekamy w 120°C, aż sery się rozpuszczą. Kiedy serowa baza jest gotowa, delikatnie wyjmujemy ją z pieca i zwijamy w szczelny rulon. Dociskamy, formujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na godzinę. Po tym czasie przychodzi moment na ostatnie szlify: całą roladę smarujemy miodem i obtaczamy ją w siekanych pistacjach, które tworzą chrupiącą otoczkę.
Kroimy na plastry i podajemy. Smacznego!
Materiał promocyjny