Propozycja Mateusza Gesslera na sobotni obiad: Hachis Parmentier

Płatna współpraca

Hachis Parmentier to klasyczna francuska zapiekanka, która doskonale sprawdzi się jako danie główne na sobotni obiad. To połączenie delikatnego puree ziemniaczanego i aromatycznej warstwy mięsnej, doprawionej ziołami i warzywami, z chrupiącą warstwą sera na wierzchu.

Hachis Parmentier to klasyczna francuska zapiekanka
Hachis Parmentier to klasyczna francuska zapiekankamateriały promocyjne

Czy da się poczuć smaki kuchni francuskiej w domowym zaciszu, bez potrzeby wyjazdu do Paryża? W najnowszym odcinku "halo tu polsat" Mateusz Gessler udowadnia, że jest to jak najbardziej możliwe. Danie sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i na bardziej eleganckie spotkanie. Spróbuj tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo można przygotować coś wyjątkowego!

Propozycja Mateusza Gesslera na sobotni obiad: Hachis Parmentiermateriały promocyjne

Hachis Parmentier (francuska zapiekanka)

Składniki:

  • Ziemniaki na puree 1 kg
  • Masło 100gr
  • Sól
  • pieprz
  • Śmietana 36% 100ml
  • Gałka muszkatołowa
  • Ser typu ementaler
  • Natka pietruszki 50 g
  • Mięso wołowe antrykot mielone 0,5kg
  • 2 ząbki czosnku
  • Koncentrat pomidorowy 50 g
  • Tymianek świeży
  • Liść laurowy 1 szt
  • Marchewka 1 szt
  • Cebula 1 duza
  • Bulion wołowy 200 ml
  • 1 pomidor duży
  • 1 przygotowanie puree

Przygotowanie puree

Obierz ziemniaki i gotuj je przez 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków i wymieszaj ze śmietaną, masłem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie rób tego przy użyciu robota!

Przygotowanie mięsa

Aby przygotować warstwę mięsną, obierz marchewki i pokrój w kostkę 1 na 1. Na dużej patelni, na gorącym maśle, usmaż marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez kilka minut. Dodaj mięso. Gdy będzie już prawie usmażone  dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, liść laurowy, tymianek i bulion Gotować 10 min , w razie potrzeby dodając wodę. Popraw przyprawę.

W dużym naczyniu do zapiekania ułóż warstwę mięsa. Na wierzch połóż warstwę puree. Posyp tartym serem, masłem i natką pietruszki. Piecz w 180 stopniach, do uzyskania brązowego koloru na wierzchu.

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas