Propozycja Mateusza Gesslera na sobotni obiad: Hachis Parmentier
Płatna współpraca
Hachis Parmentier to klasyczna francuska zapiekanka, która doskonale sprawdzi się jako danie główne na sobotni obiad. To połączenie delikatnego puree ziemniaczanego i aromatycznej warstwy mięsnej, doprawionej ziołami i warzywami, z chrupiącą warstwą sera na wierzchu.
Czy da się poczuć smaki kuchni francuskiej w domowym zaciszu, bez potrzeby wyjazdu do Paryża? W najnowszym odcinku "halo tu polsat" Mateusz Gessler udowadnia, że jest to jak najbardziej możliwe. Danie sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i na bardziej eleganckie spotkanie. Spróbuj tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo można przygotować coś wyjątkowego!
Hachis Parmentier (francuska zapiekanka)
Składniki:
- Ziemniaki na puree 1 kg
- Masło 100gr
- Sól
- pieprz
- Śmietana 36% 100ml
- Gałka muszkatołowa
- Ser typu ementaler
- Natka pietruszki 50 g
- Mięso wołowe antrykot mielone 0,5kg
- 2 ząbki czosnku
- Koncentrat pomidorowy 50 g
- Tymianek świeży
- Liść laurowy 1 szt
- Marchewka 1 szt
- Cebula 1 duza
- Bulion wołowy 200 ml
- 1 pomidor duży
- 1 przygotowanie puree
Przygotowanie puree
Obierz ziemniaki i gotuj je przez 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków i wymieszaj ze śmietaną, masłem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie rób tego przy użyciu robota!
Przygotowanie mięsa
Aby przygotować warstwę mięsną, obierz marchewki i pokrój w kostkę 1 na 1. Na dużej patelni, na gorącym maśle, usmaż marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez kilka minut. Dodaj mięso. Gdy będzie już prawie usmażone dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, liść laurowy, tymianek i bulion Gotować 10 min , w razie potrzeby dodając wodę. Popraw przyprawę.
W dużym naczyniu do zapiekania ułóż warstwę mięsa. Na wierzch połóż warstwę puree. Posyp tartym serem, masłem i natką pietruszki. Piecz w 180 stopniach, do uzyskania brązowego koloru na wierzchu.
Płatna współpraca