Propozycja Mateusza Gesslera na romantyczną kolację. Jak przyrządzić proste ravioli?

Materiał promocyjny

W pierwszym odcinku "halo tu polsat" Mateusz Gessler zaprezentował danie, które stanowi elegancką propozycję na wyjątkowy wieczór we dwoje lub z przyjaciółmi. Ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanym z pewnością zachwyci twoich bliskich. Jak je przygotować?

Ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanym
Ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanymmateriały promocyjne

Ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanym

Wbrew pozorom przyrządzenie domowego ciasta makaronowego na ravioli wcale nie jest trudne ani czasochłonne, a przygotowanie farszu zajmie ci parę chwil. Do podania Mateusz Gessler proponuje sos winno-maślany oraz dodatek jabłka liofilizowanego, które podkreśli smak całego dania.

Składniki (danie dla 4-5 osób):

Ciasto na domowy makaron:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 jajek M
  • semolina - na podsypkę
  • 12 g soli

Farsz:

  • 150 g mascarpone
  • 200 g gorgonzoli
  • 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego w kostkach Arla Apetina
  • miód - do smaku
  • 2 gałązki mięty
  • 500 g gotowanych przeciśniętych ziemniaków
  • pieprz - do smaku

Sos winno-maślany:

  • 120 g masła 82 proc.
  • 100 ml białego wina
  • 3 gałązki szałwii
  • sól i pieprz - do smaku

Garnie:

  • 40 g jabłka liofilizowanego
  • Mikroliście jadalne mix
  • Kwiaty jadalne mix

Jak przygotować ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanym?

halo tu polsat: aromatyczne ravioli według Mateusza Gessleramateriały promocyjne

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj oliwy, jajek i soli. Zagnieć składniki około 8-10 min. do uzyskania zwartej jednolitej masy. Ciasto uformuj w kulę, a następnie podziel na cztery części. Przełóż do głębokiego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

W tym czasie przygotuj farsz. Do miski przełóż ugotowane i przeciśnięte ziemniaki, dodaj mascarpone, gorgonzoli, miodu, sera typu śródziemnomorskiego w kostkach Arla Apetina, dopraw pieprzem.

Ciasto wałkuj cienko, podsypując semolinę, a następnie podziel na dwie równe części. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników uformuj małe kulki farszu i ułóż je w równych odstępach na cieście. Przykryj z góry drugim płatem ciasta, a następnie wytnij niewielkie kółka z farszem w środku i sklej każde ravioli.

Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i delikatnie wrzuć ravioli. Dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnię wyciągnij łyżką durszlakową.

W trakcie gdy ravioli się gotują, możesz przygotować sos. Na patelnię wlej wino i zredukuj do 1/3 objętości. Dodaj masło, ściągnij patelnię z ognia i intensywnie mieszaj do połączenia składników. Pokrój w drobne paski szałwię i dodaj do sosu, a następnie dopraw pieprzem i solą. Do sosu wrzuć gorące ravioli i delikatnie wymieszaj.

Mateusz Gessler w "halo tu polsat" dla podkreślenia smaku udekorował swoje danie pokruszonym liofilizowanym jabłkiem, mikroliśćmi i jadalnymi kwiatami.

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas