Propozycja Mateusza Gesslera na romantyczną kolację. Jak przyrządzić proste ravioli?
Materiał promocyjny
W pierwszym odcinku "halo tu polsat" Mateusz Gessler zaprezentował danie, które stanowi elegancką propozycję na wyjątkowy wieczór we dwoje lub z przyjaciółmi. Ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanym z pewnością zachwyci twoich bliskich. Jak je przygotować?
Ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanym
Wbrew pozorom przyrządzenie domowego ciasta makaronowego na ravioli wcale nie jest trudne ani czasochłonne, a przygotowanie farszu zajmie ci parę chwil. Do podania Mateusz Gessler proponuje sos winno-maślany oraz dodatek jabłka liofilizowanego, które podkreśli smak całego dania.
Składniki (danie dla 4-5 osób):
Ciasto na domowy makaron:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 5 jajek M
- semolina - na podsypkę
- 12 g soli
Farsz:
- 150 g mascarpone
- 200 g gorgonzoli
- 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego w kostkach Arla Apetina
- miód - do smaku
- 2 gałązki mięty
- 500 g gotowanych przeciśniętych ziemniaków
- pieprz - do smaku
Sos winno-maślany:
- 120 g masła 82 proc.
- 100 ml białego wina
- 3 gałązki szałwii
- sól i pieprz - do smaku
Garnie:
- 40 g jabłka liofilizowanego
- Mikroliście jadalne mix
- Kwiaty jadalne mix
Jak przygotować ravioli rotondi z gorgonzolą, mascarpone i jabłkiem liofilizowanym?
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj oliwy, jajek i soli. Zagnieć składniki około 8-10 min. do uzyskania zwartej jednolitej masy. Ciasto uformuj w kulę, a następnie podziel na cztery części. Przełóż do głębokiego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Do miski przełóż ugotowane i przeciśnięte ziemniaki, dodaj mascarpone, gorgonzoli, miodu, sera typu śródziemnomorskiego w kostkach Arla Apetina, dopraw pieprzem.
Ciasto wałkuj cienko, podsypując semolinę, a następnie podziel na dwie równe części. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników uformuj małe kulki farszu i ułóż je w równych odstępach na cieście. Przykryj z góry drugim płatem ciasta, a następnie wytnij niewielkie kółka z farszem w środku i sklej każde ravioli.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i delikatnie wrzuć ravioli. Dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnię wyciągnij łyżką durszlakową.
W trakcie gdy ravioli się gotują, możesz przygotować sos. Na patelnię wlej wino i zredukuj do 1/3 objętości. Dodaj masło, ściągnij patelnię z ognia i intensywnie mieszaj do połączenia składników. Pokrój w drobne paski szałwię i dodaj do sosu, a następnie dopraw pieprzem i solą. Do sosu wrzuć gorące ravioli i delikatnie wymieszaj.
Mateusz Gessler w "halo tu polsat" dla podkreślenia smaku udekorował swoje danie pokruszonym liofilizowanym jabłkiem, mikroliśćmi i jadalnymi kwiatami.
Materiał promocyjny