Propozycja Mateusza Gesslera na nastrojowy wieczór przy muzyce: pieczone figi z serem Apetina

Artykuł sponsorowany

W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Mateusz Gessler zaproponował danie, które idealnie sprawdzi się podczas pełnego relaksu wieczoru przy dobrych dźwiękach. Przyciąga ono zarówno smakiem, jak i wyglądem. Pieczone figi z serem Apetina, bo o tym mowa, to szansa na zaskoczenie gości bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. W jaki sposób je przygotować?

Przepis na pieczone figi z serem Apetina nie wymaga ani skomplikowanych technik kulinarnych
Przepis na pieczone figi z serem Apetina nie wymaga ani skomplikowanych technik kulinarnychmateriały promocyjne

Pieczone figi z serem Apetina z sałatką z mikroliści i kwiatów jadalnych

Figi łączą przeciwieństwa. Z jednej strony są symbolem luksusu, z drugiej - prostoty. Proste w przygotowaniu jest także danie z tym owocem w roli głównej. Przepis na pieczone figi z serem Apetina nie wymaga ani skomplikowanych technik kulinarnych, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Warto przygotować to danie nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, w którym na pierwszy plan wybija się ser Apetina, nadający całości charakterystyczny, kremowy posmak, ale także ze względu na jego efektowny wygląd. Świeżość i odrobinę elegancji wprowadza zaś sałatka z mikroliści i jadalnych kwiatów, która doskonale uzupełnia całość.

Składniki (danie dla czterech osób):

Pieczone figi z serem Apetina:

  • Dojrzała figa - 6 sztuk
  • Miód gryczany - 100 g
  • Granat świeży - do smaku
  • Nitki chili - do smaku
  • Sezam prażony - do smaku
  • Bagietka francuska - 1 sztuka
  • Ser typu śródziemnomorskiego Arla Apetina w kubku
  • Sól, pieprz, cukier - do smaku

Sałatka z mikroliści i kwiatów jadalnych:

  • Oliwa extra vergine - 150 g
  • Musztarda Dijon - 20 g
  • Sok z cytryny - 50 g
  • Rukola - 20 g
  • Roszponka - 20 g
  • Nasturcja - 20 g
  • Groszek - 20 g
  • Mięta - 1 gałązka
  • Rzodkiewka - 20 g
  • Nagietek - 5 sztuk
  • Aksamitka - 5 sztuk
  • Rumianek - 5 sztuk
  • Bratek - 15 sztuk
  • Kosmos - 5 sztuk

Jak przygotować pieczone figi z serem Apetina oraz sałatkę z mikroliści i kwiatów jadalnych?

Przygotowanie dania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200°C, ustawiając tryb termoobiegu z górną i dolną grzałką. To dobry moment, żeby w międzyczasie zająć się przygotowaniem fig - dokładnie je myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki. Kolejny krok to prażenie sezamu na suchej patelni, aż uzyska złocisty kolor.

Pieczone figi z serem Apetinamateriały promocyjne

Następnie do naczynia żaroodpornego wsyp odcedzony ser Apetina, który wcześniej można delikatnie pokruszyć na mniejsze kawałki. Obłóż go ćwiartkami figi, całość skrop miodem gryczanym i dodaj prażony sezam oraz nitki chili. Jeśli lubisz aromat tymianku, możesz dorzucić kilka listków. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do momentu, aż figi się lekko skarmelizują, a ser stanie się miękki.

W czasie, gdy figi się pieką, przygotuj winegret. Połącz sok z cytryny, miód pozostały z pieczenia oraz musztardę Dijon, a następnie powoli dodawaj oliwę, energicznie mieszając, aż sos nabierze gładkiej konsystencji. Teraz porwij delikatnie mikroliście i jadalne kwiaty na mniejsze kawałki.

Gdy figi będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozsmaruj gorący ser Apetina na kromkach chrupiącej bagietki. Figi ułóż na chlebie, a całość podawaj z przygotowaną sałatką. Na koniec skrop wszystko winegretem i posyp nasionami granatu.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas