Propozycja Mateusza Gesslera na nastrojowy wieczór przy muzyce: pieczone figi z serem Apetina
Artykuł sponsorowany
W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Mateusz Gessler zaproponował danie, które idealnie sprawdzi się podczas pełnego relaksu wieczoru przy dobrych dźwiękach. Przyciąga ono zarówno smakiem, jak i wyglądem. Pieczone figi z serem Apetina, bo o tym mowa, to szansa na zaskoczenie gości bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. W jaki sposób je przygotować?
Pieczone figi z serem Apetina z sałatką z mikroliści i kwiatów jadalnych
Figi łączą przeciwieństwa. Z jednej strony są symbolem luksusu, z drugiej - prostoty. Proste w przygotowaniu jest także danie z tym owocem w roli głównej. Przepis na pieczone figi z serem Apetina nie wymaga ani skomplikowanych technik kulinarnych, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Warto przygotować to danie nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, w którym na pierwszy plan wybija się ser Apetina, nadający całości charakterystyczny, kremowy posmak, ale także ze względu na jego efektowny wygląd. Świeżość i odrobinę elegancji wprowadza zaś sałatka z mikroliści i jadalnych kwiatów, która doskonale uzupełnia całość.
Składniki (danie dla czterech osób):
Pieczone figi z serem Apetina:
- Dojrzała figa - 6 sztuk
- Miód gryczany - 100 g
- Granat świeży - do smaku
- Nitki chili - do smaku
- Sezam prażony - do smaku
- Bagietka francuska - 1 sztuka
- Ser typu śródziemnomorskiego Arla Apetina w kubku
- Sól, pieprz, cukier - do smaku
Sałatka z mikroliści i kwiatów jadalnych:
- Oliwa extra vergine - 150 g
- Musztarda Dijon - 20 g
- Sok z cytryny - 50 g
- Rukola - 20 g
- Roszponka - 20 g
- Nasturcja - 20 g
- Groszek - 20 g
- Mięta - 1 gałązka
- Rzodkiewka - 20 g
- Nagietek - 5 sztuk
- Aksamitka - 5 sztuk
- Rumianek - 5 sztuk
- Bratek - 15 sztuk
- Kosmos - 5 sztuk
Jak przygotować pieczone figi z serem Apetina oraz sałatkę z mikroliści i kwiatów jadalnych?
Przygotowanie dania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200°C, ustawiając tryb termoobiegu z górną i dolną grzałką. To dobry moment, żeby w międzyczasie zająć się przygotowaniem fig - dokładnie je myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki. Kolejny krok to prażenie sezamu na suchej patelni, aż uzyska złocisty kolor.
Następnie do naczynia żaroodpornego wsyp odcedzony ser Apetina, który wcześniej można delikatnie pokruszyć na mniejsze kawałki. Obłóż go ćwiartkami figi, całość skrop miodem gryczanym i dodaj prażony sezam oraz nitki chili. Jeśli lubisz aromat tymianku, możesz dorzucić kilka listków. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do momentu, aż figi się lekko skarmelizują, a ser stanie się miękki.
W czasie, gdy figi się pieką, przygotuj winegret. Połącz sok z cytryny, miód pozostały z pieczenia oraz musztardę Dijon, a następnie powoli dodawaj oliwę, energicznie mieszając, aż sos nabierze gładkiej konsystencji. Teraz porwij delikatnie mikroliście i jadalne kwiaty na mniejsze kawałki.
Gdy figi będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozsmaruj gorący ser Apetina na kromkach chrupiącej bagietki. Figi ułóż na chlebie, a całość podawaj z przygotowaną sałatką. Na koniec skrop wszystko winegretem i posyp nasionami granatu.
Artykuł sponsorowany