Propozycja Mateusza Gesslera na dodatek do weekendowego śniadania: pasta z makreli i serka śródziemnomorskiego Arla Apetina
Płatna współpraca
W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Mateusz Gessler zaprezentował danie, które sprawdzi się w roli pożywnego dodatku do śniadania bądź jako szybka przekąska – pastę z makreli i sera śródziemnomorskiego. Przygotowanie pasty jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim każdy.
Pasta z makreli i sera śródziemnomorskiego to proste danie o wyrazistym smaku. Wędzona makrela dodaje dymnego aromatu, który świetnie łączy się z kremowym, słonym serem w ziołowej zalewie. Z kolei koperek i pieprz nadają potrawie świeżości i lekkości. Pasta z makreli nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i niewiele więcej minut, aby stworzyć smaczną i efektowną wizualnie przekąskę - pasta z makreli i sera śródziemnomorskiego najlepiej prezentuje się podana z pumperniklem i odrobiną kawioru.
Składniki
Pasta z makreli:
- Makrela wędzona tuszka - 1 szt.
- Ser typu śródziemnomorskiego Arla Apetina w kostkach, z dodatkiem suszonych pomidorów, w zalewie olejowo-ziołowej - 1 szt.
- Świeży koperek
- Pieprz
Dodatki:
- Pumpernikiel - 12 szt.
- Kawior - trzy łyżki
- Szczyty świeżego koperku - 12 szt.
Sposób przygotowania pasty z makreli i sera śródziemnomorskiego
Przygotowanie dania zaczynamy od makreli: bierzemy wędzoną tuszkę, delikatnie usuwamy skórę i oddzielamy mięso od ości. Starajmy się robić to delikatnie i dokładnie, aby gotowa pasta była gładka i przyjemna w konsystencji. Następnie przekładamy mięso makreli do miski. Teraz czas na gwiazdę naszej potrawy: ser śródziemnomorski Arla Apetina. Najlepiej taki, który jest w kostkach i zalewie olejowo-ziołowej z dodatkiem suszonych pomidorów.
Wyjmujemy ser z zalewy i dodajemy do makreli. Dosypujemy wcześniej posiekany koperek - nada on paście lekkości i świeżości. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (nie potrzebujemy soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony). Następnie wszystko dokładnie mieszamy, rozgniatając widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę. Przygotowaną pastę możemy od razu nakładać na kromki pumpernikla. Na każdą porcję kładziemy ponadto małą ilość kawioru - to będzie efektowny akcent dekoracyjny i smakowy. Smacznego!
Płatna współpraca